Μαθαίνοντας για το.. σύστημα Ενισχυμένων Επιχρισμάτων FASSANET SOLID SYSTEM

01 ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ FASSANET SOLID SYSTEM

Το FASSANET SOLID SYSTEM είναι ένα σύστημα ενισχυμένων επιχρισμάτων (ανόργανη μήτρα – CRM) για δομικά στοιχεία τοιχοποιίας που αποτελείται από πλέγμα από ίνες υάλου FASSANET ARG SOLID, προσχηματισμένους συνδέσμους σε σχήμα L εκτραχυμένους με χαλαζία για τέλεια πρόσφυση FASSA GLASS CONNECTOR L, γωνιακά στοιχεία από ίνες υάλου FASSANET ARG ANGLE και από ειδικά ινοενισχυμένα, κονιάματα, κατηγορίας Μ10 & Μ15 ανάλογα με τις απαιτούμενες μηχανικές αποδόσεις, ενός συστατικού, αυξημένης ποζολανικής δράσης, με βάση τον φυσικό υδραυλικό ασβέστη, όπως τα προϊόντα MALTA STRUTTURALE NHL 777 ή MALTA STRUTTURALE NHL 712. Η αγκύρωση των συνδέσμων επιτυγχάνεται  με την χρήση του συγκολλητικού αγκυρίων FASSA ANCHOR V.

Το σύστημα ενίσχυσης FASSANET SOLID SYSTEM παρουσιάζει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

  • Πάχη και βάρη μειωμένα σε σχέση με τα παραδοσιακά οπλισμένα επιχρίσματα,
  • Στεγνή στερέωση του πλέγματος πριν την εφαρμογή του κονιάματος,
  • Υψηλή προσαρμοστικότητα ως προς το σχήμα – εύκαμπτο πλέγμα,
  • Μεγάλη ευκολία εφαρμογής του συστήματος,
  • Συμβατότητα με τις πιο κοινές ιστορικές τοιχοποιίες.

Με βάση τα χαρακτηριστικά του, το σύστημα ενίσχυσης κατασκευών τοιχοποιίας FASSANET SOLID SYSTEM βρίσκει ευρεία εφαρμογή σε επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε ιστορικά και μνημειακά κτίρια όπου μπορεί να συνδυάσει τις ανάγκες συντήρησης με τα απαιτούμενα επίπεδα δομικής ασφάλειας. Ενδεικτικά μπορεί να εφαρμοστεί σε παρεμβάσεις ενίσχυσης όπως:

  • Ενίσχυση σε διάτμηση και σε σύνθετη κάμψη των κάθετων στοιχείων τοιχοποιίας,
  • Περίκλειση κολονών τοιχοποιίας,
  • Ενίσχυση των καμαρών και των θόλων από τοιχοποιία.

 

02 ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Τα προϊόντα τα οποία αποτελούν στο σύστημα είναι τα επόμενα:

  1. FASSANET ARG SOLID: πλέγμα υάλου, ανθεκτικό στα αλκάλια δύο κατευθύνσεων, χωρίς απώλεια ισορροπίας, των 450 g/ m2, που προέρχεται από την ύφανση νημάτων από ίνα υάλου υψηλής ποιότητας. Η φύση των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται και η ειδική επεξεργασία εμποτισμού καθιστούν το ενισχυτικό πλέγμα FASSANET ARG SOLID ιδιαίτερα ανθεκτικό στο αλκαλικό περιβάλλον. (ρολά μήκους 50 m και πλάτους 120 cm)
  2. FASSA ARG-ANGLE: γωνιακό στοιχείο από ίνα υάλου ανθεκτικό στα αλκάλια, εμποτισμένο με θερμοσκληρυνόμενη ρητίνη. Η φύση των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται και η ειδική επεξεργασία εμποτισμού προσφέρουν υψηλή αντοχή στο αλκαλικό περιβάλλον. (συσκευασία των 10 τεμ.)
  3. FASSA GLASS CONNECTOR L: προσχηματισμένος σύνδεσμος σε σχήμα L που αποτελείται από ίνες υάλου και εποξειδική ρητίνη, εκτραχυμένος με επιλεγμένο ορυκτό χαλαζία, που εξασφαλίζει τέλεια πρόσφυση στην ανόργανη μήτρα. (συσκευασία των 50 τεμ. μήκους 20-38-50-70 cm)
  4. MALTA STRUTTURALE NHL 777 ή MALTA STRUTTURALE NHL 712: βιο-κονιάματα, ινοενισχυμένα, δομικά, με βάση τον φυσικό υδραυλικό ασβέστη NHL 3,5 για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. (σακιά των 25 kg)
  5. FASSA ANCHOR V: συγκολλητικό αγκυρίων (συσκευασία των 12 τεμ. των 400 ml)

Τα εξαιρετικά μηχανικά χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά απόδοσης του πλέγματος FASSANET ARG SOLID και η αυξημένη αντοχή του στους εξωτερικούς παράγοντες, σε συνεργασία με τα ειδικά προαναμεμειγμένα προϊόντα MALTA STRUTTURALE NHL 777 και MALTA STRUTTURALE NHL 712 με βάση τον φυσικό υδραυλικό ασβέστη NHL 3,5 οδηγούν στην επίτευξη ενός βέλτιστου αποτελέσματος για τη βελτίωση της αντίστασης της κατασκευής σε συνθήκες καταπόνησης που προκαλούνται από στατικές και σεισμικές δράσεις. Τα συστατικά από ίνα είναι επίσης ελαφριά, εύκολα στον χειρισμό και την εγκατάσταση.

 

03 ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Αρχικά ανοίγονται οπές στην τοιχοποιία για την  τοποθέτηση την συνδέσμων-βλητρών FASSA GLASS CONNECTOR L (4τεμ/m2 κατ’ ελάχιστον), σε αφού αφαιρεθεί κάθε ίχνος σκόνης εισάγονται και στερεώνονται με το συγκολλητικό με FASSA ANCHOR V.

Το πλέγμα FASSANET ARG SOLID στερεώνεται στους συνδέσμους με νάιλον σφιγκτήρες.

Βρέχουμε μέχρι κορεσμού το υπόστρωμα τοιχοποιίας  και εφαρμόζουμε με μηχανή σοβαντίσματος σε δύο στρώσεις  το κονίαμα MALTA STRUTTURALE NHL 777 ή MALTA STRUTTURALE NHL 712. Στην πρώτη στρώση καλύπτουμε το πλέγμα και στην δεύτερη ολοκληρώνουμε την διαδικασία (τεχνική φρέσκο στο φρέσκο). Η επεξεργασία ολοκληρώνεται με λείανση της επιφάνειας και συμπίεση με πλαστική σπάτουλα.

Αφού ωριμάσει και σκληρυνθεί  η επιφάνεια μετά από τουλάχιστον 4 βδομάδες  είναι απαραίτητη η εφαρμογή φινιρίσματος FINITURA 750, FINITURA IDROFUGATA 756, ή S 605. Κατά την εφαρμογή του φινιρίσματος κρίνεται αναγκαία μεταξύ των δύο στρώσεων η εφαρμογή πλέγματος υάλου FASSANET 160.

Σημαντική σημείωση: Αναλυτικότερες οδηγίες εφαρμογής υπάρχουν στα τεχνικά δελτία κάθε προϊόντος του συστήματος χωριστά και σε έντυπο αναλυτικών οδηγιών και ειδικευμένοι τεχνικοί υποστηρίζουν κάθε ανάγκη του έργου.

Υπογραμμίζεται ότι ο αριθμός και η διάταξη των συνδέσμων θα πρέπει να αξιολογούνται από τον μελετητή σε σχέση με την ποιότητα τοιχοποιίας του στοιχείου που θα ενοποιηθεί, τον τύπο της προβλεπόμενης επέμβασης και τις τάσεις σχεδιασμού στις οποίες υπόκειται η κατασκευή.

 

 

Μαθαίνοντας για.. τα κονιάματα με φελλό Μαθαίνοντας τεχνικές και λύσεις