Ιδέα

Κάθε λαός σε κάθε γωνιά της γης, έχει αναπτύξει και δημιουργήσει τη δική του πολιτιστική κληρονομιά που αποτυπώνεται κυρίως μέσα από τη κτιριακή παρακαταθήκη όπως τα μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι τόποι λατρείας και άλλα. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με το μεγαλύτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον στο κόσμο και προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο με σκοπό να επισκεφτούν όλα αυτά τα μοναδικά αρχαία μνημεία που βρίσκονται σε όλη την έκταση της.

Στη χώρα μας αποκαθίστανται, αναστηλώνονται και συντηρούνται διαρκώς όλα τα μνημεία και οι χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ώστε να είναι προσβάσιμα σε επισκέπτες κάθε ηλικίας, φύλου και εθνικότητας.

Παρόλα αυτά τα άτομα με μερική ή ολική τύφλωση δεν είχαν μέχρι τώρα την δυνατότητα ολοκληρωμένης πληροφόρησης και σωστής καθοδήγησης κατά την επίσκεψη τους σε τέτοιους χώρους. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, το 14% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο είναι τυφλοί. Καθώς λοιπόν ο πολιτισμός είναι για όλους και είναι απαράβατη συνθήκη και αναγκαία παροχή, πρέπει να γίνονται δράσεις και κινήσεις ώστε να προσφέρεται και στα άτομα που ανήκουν στο μέρος του πληθυσμού με μερική ή ολική τύφλωση.

Το “Mind The Map- 3d printed tactile maps for archaeological sites and public spaces” είναι ένα ολοκληρωμένο προϊόν, μελέτης, έρευνας, σχεδιασμού και κατασκευής απτικών χαρτών για άτομα με μειωμένη ή καθόλου όραση με την βοήθεια της 3d printing τεχνολογίας με σκοπό την ομαλότερη καθοδήγηση τους στους χώρους αυτούς.

Για την κατασκευή του χάρτη μελετάται όχι μόνο η διαδικασία και το υλικό αλλά δίνεται έμφαση και στην πρακτική κατασκευή και την συναρμολόγηση. Εργονομικές προδιαγραφές λαμβάνονται υπόψη ώστε ο χάρτης και η πληροφορία σε αυτόν να είναι άμεση και κατανοητή, ανεξάρτητου ηλικίας και φύλου του χρήστη, καθώς και ο τρόπος άντλησης της πληροφορίας. Το ύψος τοποθέτησης του χάρτη, ο οποίος αποτελείται από μια βάση στήριξης, τον ίδιο το χάρτη και καπάκι προστασίας από τις καιρικές συνθήκες, έχει υπολογιστεί λαμβάνοντας υπόψη το μέσο ποσοστό ύψους ενηλίκων και παιδιών.

Οι απτικοί χάρτες του Mind the Map παρέχουν στα άτομα με μερική ή ολική τύφλωση πληροφορίες για τον χώρο που βρίσκονται μέσω της απτικής αίσθησης, χρησιμοποιώντας διαφορετικές γραμμές, σύμβολα και υφές, σχήματα, μεγέθη, σύμβολα προσανατολισμού, γραφικές κλίμακες αποστάσεων και πληροφορίες κειμένου που έχουν συνταχθεί με σύστημα γραφής Braille (το διεθνές πρότυπο σύστημα γραφής για τους τυφλούς).

Ενδεικτικά κάποια από τα στοιχεία που εμπεριέχονται στους χάρτες είναι διαδρομές που διασχίζουν αρχαιολογικούς χώρους και πάρκα, σημεία ενδιαφέροντος και σημαντικές αναφορές στον εκάστοτε χώρο, αναπαραστάσεις αρχαίων θεάτρων και αποτύπωση δημόσιων χώρων, είναι μερικές από τις προσθήκες που μπορούν να εξυπηρετήσουν την καλύτερη καθοδήγηση τους.

Με την βοήθεια της τρισδιάστατης εκτύπωσης και με τις απαραίτητες προσθήκες στον χάρτη, ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε εφαρμογής, τα άτομα με μερική ή ολική τύφλωση θα μπορούν να έχουν μια πιο συνολική και ολοκληρωμένη εικόνα για το χώρο που επισκέπτονται.

Όλες οι προσθήκες και οι καινοτομίες στον χάρτη έχουν σκοπό να αφήσουν στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη εμπειρία για τον εκάστοτε χώρο. Η απτική πληροφορία σε συνδυασμό με την σωστή τοποθέτηση της στον χάρτη, μπορεί να δημιουργήσει μια εικόνα στον επισκέπτη με την οποία θα μπορέσει να απομνημονεύσει τον χώρο καλύτερα.

Our Projects
2020 Αρχαιολογικός Χώρος Λήμνου
2020 MoMus - Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Minds Eye Project)
2019 Κάστρο Μυτιλήνης
2019 Γειτονιά Αλεξάνδρου Σβώλου
2019 Χάρτης κέντρου Θεσσαλονίκης
2019 Αρχαιολογικός Χώρος Κασσιώπης
2019 Αρχαιολογικός Χώρος Γιτάνων
2019 Αρχαιολογικός Χώρος Νικόπολης
2019 Αρχαιολογικός Χώρος Αμβρακίας
2018 Αρχαιολογικος Χώρος Δωδώνης
2018 Έκθεση "Matter Over Matter" - Goethe Institute Thessaloniki
2017 Πάρκο Λειβήθρων
Πεδία Εφαρμογής

Το “Mind the map- 3d printed tactile maps for archaeological sites and public spaces” μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο έχουν πρόσβαση άτομα με μερική ή ολική τύφλωση. Σκοπός του χάρτη είναι το να μπορούν τα άτομα με μερική ή ολική τύφλωση να εξυπηρετούνται με την λιγότερη δυνατή βοήθεια από κάποιον βλέποντα ή οδηγό. Ενδεικτικά οι χώροι στους οποίους θα μπορούσε να γίνει εφαρμογή του προϊόντος είναι οι παρακάτω: Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, μεμονωμένα μνημεία σε επαρχία ή αστικές περιοχές, εκκλησίες, λατρευτικοί χώροι, αρχαίοι οικισμοί, θεματικά αρχαιολογικά πάρκα, φάροι, δημόσιες υπηρεσίες (Δημαρχιακό Μέγαρο), κάστρα, οχυρωματικά έργα, σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, μοναστήρια, διατηρητέα κτίσματα.