2017-2018: Δράσεις που στηρίξαμε

Η εταιρεία μας, Δαλκαφούκη Οίκος, στηρίζει έμπρακτα δράσεις που αφορούν την αναβίωση, τη προώθηση και τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η αποκατάσταση και η αρχιτεκτονική είναι τομείς ιδιαίτερης σημαντικότητας για τη χώρα μας, και με μεγάλη τιμή στεκόμαστε χορηγικά δίπλα σε πληθώρα συνεδρίων, δράσεων, εκθέσεων και παρουσιάσεων, συμβάλλοντας στη πραγματοποίηση τους.

Κλείνοντας μια ακόμη δεκαετία, κάνουμε μια μικρή ανασκόπηση των τελευταίων χρόνων και σας παρουσιάζουμε σε 3 αφιερώματα τις χορηγικές μας δράσεις από το 2015 έως το 2020.

Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε επιλεγμένες δράσεις που στηρίξαμε το 2017 και 2018.

2017, Σκιάθος

Με πρωτοβουλία της Monumenta και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», ξεκίνησε το 2017 το πρόγραμμα «Καταγραφή και Ανάδειξη κτιρίων του 19oυ και 20ου αιώνα στη Σκιάθο». Κύριος στόχος του προγράμματος αυτού είναι η έρευνα και η καταγραφή όλων των κτιρίων της περιόδου 1830-1940, με σκοπό τη μελέτη αλλά και τη προστασία και την ανάδειξη τους. Παράλληλα συγκεντρώθηκαν και φωτογραφίες, σχέδια και προφορικές μαρτυρίες για την ιστορία των κτιρίων της Σκιάθου ακόμα και αυτών που έχουν καταστραφεί. Το υλικό που συγκεντρώθηκε καταχωρίστηκε σε βάση δεδομένων και είναι ελεύθερα διαθέσιμο με σκοπό να αποτελέσει εργαλείο ενημέρωσης, έρευνας και ανάδειξης της αρχιτεκτονικής της Σκιάθου. Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα δημιουργήθηκαν έντυπα με χορηγία της εταιρείας μας.

22-24 Σεπτεμβρίου 2017, Ελευσίνα

Από τις 22-24 Σεπτεμβρίου του 2017 πραγματοποιήθηκε το 4ο Διεθνές Συνέδριο για τη Διαχείριση της Κληρονομιάς «HerMa Conference». Σκοπός αυτού του συνεδρίου, ήταν να φέρει στο προσκήνιο ζητήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς υπό το φως του εξαιρετικά επίκαιρου θέματος: «Μνημεία σε ερείπια – Ερείπια ως μνημεία». Αυτό το θέμα διερευνήθηκε μέσα από 5 ενότητες: θεωρητικές προσεγγίσεις, νομική προστασία πολιτιστικών αγαθών, εκπαίδευση, αρχαιολογικό πολιτιστικό τοπίο και τοπικές κοινότητες, τεχνολογικές εξελίξεις – και επεσήμανε τα βασικά ζητήματα που αφορούν τον παγκόσμιο πολιτισμό του 21ου αιώνα , καθώς και τις βέλτιστες πρακτικές που πρόκειται ή θα πρέπει να υιοθετηθούν σύντομα στον κόσμο στον τομέα της διαχείρισης πολιτιστικών αγαθών.

 3 Νοεμβρίου 2017, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού – Αμφιθέατρο Στέφανος Δραγούμης

Στις 3 Νοεμβρίου του 2017 διοργανώθηκε προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ «Ρωμιοί αρχιτέκτονες της πόλης» σε σκηνοθεσία του Γρηγόρη Οικονομίδη και σε σενάριο του Σάββα Τσιλένη, από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού – Παράρτημα Θεσσαλονίκης και το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού – Αμφιθέατρο Στέφανος Δραγούμης και προηγήθηκαν ομιλίες των Κώστα Σταματόπουλου, Ιστορικού και Αντιπροέδρου της ΕΛΛΕΤ και Σάββα Τσιλένη, Δρ Αρχιτέκτονος Πολεοδόμου, ΕΙΕ. Η ταινία καταγράφει τα ίχνη της παρουσίας των Ρωμιών αρχιτεκτόνων στην πολύβουη και πολυπολιτισμική Κωνσταντινούπολη. Σκοπός της ταινίας είναι να σκιαγραφήσει το έργο των σημαντικότερων αρχιτεκτόνων της ελληνορθόδοξης κοινότητας της Κωνσταντινούπολης, κατά την περίοδο των μεταρρυθμίσεων που ακολούθησε μετά τα διατάγματα του Τανζιμάτ (1839) και του Ισλαχάτ (1856), με την εφαρμογή των οποίων η Οθωμανική Αυτοκρατορία ξεκινά μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού της με πηγή έμπνευσης του τα ανεπτυγμένα αστικά κράτη της δυτικής Ευρώπης.

3 Νοεμβρίου 2017, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης – Αίθουσα Ιουλία Βοτοκοπούλου

Στις 3 Νοεμβρίου 2017 στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα: « Διάγνωση: Αναλυτικές Τεχνικές και Συντήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» . Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Τμήματος Συντήρησης, Χημικών και Φυσικών Ερευνών και Αρχαιομετρίας. Οι κύριες θεματικές ενότητες της ημερίδας αφορούσαν τις εφαρμογές διαγνωστικών τεχνικών στην πολιτιστική κληρονομιά, τη διερεύνηση της τεχνολογίας κατασκευής αρχαιοτήτων κι έργων τέχνης, τις διεργασίες διάβρωσης και τις μεθόδους αντιμετώπισης τους, το σχεδιασμό και την ανάπτυξη μεθοδολογίας συντήρησης με βάση τη διάγνωση και τις εξελίξεις στην έρευνα υλικών συντήρησης και τις εφαρμογές τους. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Ιουλία Βοκοτοπούλου.

29 Νοεμβρίου έως 10 Δεκεμβρίου 2017, Αίθουσα εκδηλώσεων σχολικού συγκροτήματος Ευκλείδης

Αναδρομική έκθεση με θέμα «Βιομηχανική κληρονομιά στην Ελλάδα 1980-2015: Διάσωση, Έρευνα, Εκπαίδευση», διοργανώθηκε από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού – Παράρτημα Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενη από έκθεση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη βιομηχανική κληρονομιά. Στα πλαίσια της έκθεσης διοργανώθηκε επιστημονική ημερίδα, την Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, στο ίδιο χώρο με την έκθεση, την αίθουσα εκδηλώσεων του σχολικού συγκροτήματος Ευκλείδης.

6 Φεβρουαρίου 2018, Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης

Στις 6 Φεβρουαρίου του 2018 πραγματοποιήθηκε διάλεξη του κου Κώστα Ζάμπα, Δρ Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, σχετικά με το Ευπαλίνειο Όρυγμα και με τίτλο “Περισσότερο φως στο τούνελ του Ευπαλινείου”. Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε από το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού» του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, την Ελληνική Επιτροπή Σηράγγων και Υπόγειων Έργων και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (Παράρτημα Θεσσαλονίκης), στο αμφιθέατρο του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων ΑΠΘ. Ο Δρ. Κώστας Ζάμπας παρουσίασε την έρευνα γύρω από το Ευπαλίνειο όρυγμα, καθώς και τη διεπιστημονική μελέτη αποκατάστασης της σήραγγας και το έργο , που είχε ως αποτέλεσμα να καταστεί δυνατή η επίσκεψη σε όλο το μήκος της, με ασφάλεια και με περισσότερο φως. Παρουσιάστηκαν επίσης, τα στοιχεία ταυτότητας του μνημείου και αναδείχτηκαν θέματα που αφορούσαν τον σχεδιασμό και την κατασκευή του τούνελ.

5 Μαρτίου 2018, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού – Αμφιθέατρο Στέφανος Δραγούμης

 Στις 5 Μαρτίου του 2018 είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη διάλεξη της Φωτεινής Καϊμάκη στο αμφιθέατρο Στέφανος Δραγούμης του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου της «Με τη φτερούγα του ταξιδιού. Τα ημερολόγια της Πούλιας και της Καλαβρίας 1994-2015» η Φωτεινή Καϊμάκη μας ταξίδεψε σε χωριά, βραχώδεις εκκλησιές, ανθρώπους, λαλιές και μουσικές της περιοχής. Τη διοργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

14 Απριλίου 2018, Κέρκυρα

Στις 14 Απριλίου του 2018 πραγματοποιήθηκε Ημερίδα με θέμα: « Ήπιες επεμβάσεις αποκατάστασης κτιρίων με συμβατά υλικά». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κέρκυρας με τη συνεργασία του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας – Τμήματος Κέρκυρας. Χαρακτηριστικά της ημερίδας ήταν η ανταπόκριση από την επιστημονική κοινότητα της Κέρκυρας με το ευρύ φάσμα των θεμάτων που παρουσιάστηκαν. Οι συμμετέχοντες δημιούργησαν μία μεγάλη ομάδα ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων για την αποκατάσταση μνημείων, κτιρίων καθώς και διαχείρισης πολιτισμού. Παρουσιάστηκαν θέματα που αφορούν εξειδικευμένα δομικά υλικά – χρήσης υδραυλικής ασβέστου, αποκατάστασης ιστορικών μνημείων – βραβευμένα παραδείγματα, ιστορικές αναφορές αρχιτεκτονικής της πόλης καθώς και επιχειρηματικές ιδέες που αφορούν τη δόμηση, την αποκατάσταση και τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

21 Απριλίου 2018, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Στις 21 Απριλίου του 2018, διοργανώθηκε με επιτυχία το TEDxThessaloniki με τίτλο «Avenues» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Μ2). Δεκατέσσερις  ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό έδωσαν το παρόν και μοιράστηκαν τις ιδέες τους, τις εμπειρίες τους και τα βιώματά τους. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το TedxThess παρουσίασε η δημοσιογράφος Άννα Μπουσδούκου, η οποία ήταν παρούσα στο event. Η εταιρεία μας, συνεχίζοντας την υποστήριξη εκδηλώσεων που αφορούν τη διάδοση ιδεών, τη καινοτομία και το πολιτισμό ήταν παρούσα ως χορηγός στο event, διαθέτοντας ένα μοναδικό αναμνηστικό δώρο στους συμμετέχοντες. Φυσική ελαφρόπετρα εμποτισμένη με βιολογικό έλαιο λεβάντας της Yfantia Terra!

4 Μαΐου 2018, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού – Αμφιθέατρο Στέφανος Δραγούμης

Στις 4 Μαΐου του 2018, στο Αμφιθέατρο “Στέφανος Δραγούμης” του Βυζαντινού Μουσείου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Η αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου στα Ιεροσόλυμα». Η διάλεξη αυτή συν-διοργανώθηκε με απόλυτη επιτυχία από τη κα Μοροπούλου Αντωνία καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου η οποία μέσω της διάλεξης της παρουσίασε όλο το φάσμα του έργου και των ιδιαίτερων δυσκολιών υλοποίησης. Η εκδήλωση τελέστηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

21 Ιουνίου 2018, Ανάκτορο του Γαλερίου

Στις 21 Ιουνίου του 2018, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και το Σωματείο Φίλων του Ιστορικού Κέντρου συνδιοργάνωσαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, μουσική εκδήλωση στο Ανάκτορο του Γαλερίου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν η χορωδία του Συλλόγου Αποφοίτων του Αμερικανικού Κολεγίου Ανατόλια και το τρίο εγχόρδων Trinity Electric String Trio.

7 Ιουλίου 2018, Άγιος Λαυρέντιος Πήλιο

Στις 7 Ιουλίου του 2018 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το πρώτο εργαστήριο “Επιτόπου παρασκευή και πιλοτική εφαρμογή υλικών αποκατάστασης” στον Αγ. Λαυρέντιο, Πήλιου, στα πλαίσια του 2ου Open Village. Η κ. Ιωάννα Παπαγιάννη, καθηγήτρια του ΑΠΘ, με υλικά του οίκου μας, Dalkafouki Oikos, υπέδειξε το τρόπο εφαρμογής ενώ ο κος. Απόστολος Βέργος πραγματοποίησε την εφαρμογή. Στον Άγιο Λαυρέντιο παρευρέθηκε από την εταιρεία μας η κα Δαλκαφούκη Μαρία.

21 έως 23 Σεπτεμβρίου 2018, Τεχνόπολη Αθηνών

Από τις 21-23 Σεπτεμβρίου του 2018 πραγματοποιήθηκε το 5ο Διεθνές συνέδριο Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, «HerMa Conference», το οποίο αποτελεί μία σημαντική διεθνή συνάντηση φορέων από το χώρο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Το συνέδριο προσέφερε μία καινοτόμα και βιωματική προσέγγιση για το μέλλον του πολιτισμού και του ευρύτερου τομέα διαχείρισής του. Ο  χώρος που φιλοξενήθηκε το πλούσιο πρόγραμμα της δράσης, ήταν η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και τιμώμενη χώρα για εκείνη τη χρονιά ήταν η Σουηδία. Η εταιρεία μας , ετοίμασε για τους συμμετέχοντες μία πρόσκληση – προσφορά για εκπαίδευση εφαρμογής παραδοσιακών τεχνικών αποκατάστασης ή διακοσμητικών υλικών.

10 έως 13 Οκτωβρίου 2018, Ευγενίδειο Ίδρυμα

Στην Αθήνα από τις 10-13 Οκτωβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε το 1ο Διεθνές Συνέδριο  με τίτλο «Διεπιστημονική πολυφασματική μοντελοποίηση και συνεργασία για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς» με την ενεργό συμμετοχή της Πολυτεχνικής Σχολής και του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στο συνέδριο πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις γύρω από τις καινοτόμες επιστημονικές μεθοδολογίες που σηματοδοτούν τις μελλοντικές τάσεις στη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η συνδυασμένη χρήση τεχνολογιών ψηφιακής τεκμηρίωσης με καινοτόμες αναλυτικές και μη καταστρεπτικές τεχνικές, υπολογιστικές και ψηφιακές τεχνικές και αρχαιομετρικές μεθόδους, κάνει δυνατή τη δημιουργία μίας διεπιστημονικής πολυφασματικής μοντελοποίησης προκειμένου για την αειφόρο διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Ευγενίδειο Ίδρυμα και διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ελληνικού Κοινοβουλίου, σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και ενώσεις (NGS, WMF, ICOMOS, CIPA, OWHC κ.α.), καθώς και διεθνή και ελληνικά δίκτυα και ενώσεις στον τομέα της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

 29 Νοεμβρίου έως 16 Δεκεμβρίου 2018, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού – Αίθουσα Ευτυχία Κουρκουτίδου

Από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 16 Δεκεμβρίου του 2018 πραγματοποιήθηκε η Έκθεση «Βραβεία Europa Nostra 1978-2018. Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά Μνημεία». (δείτε το σχετικό άρθρο εδώ https://bit.ly/2Yp972y). Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Περιβάλλοντος – Παράρτημα Θεσσαλονίκης , οργάνωσε αυτή την έκθεση στα πλαίσια του έτους της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της 4ης Διεθνούς Συνδιάσκεψης με θέμα «Βυζαντινά Μνημεία και Πολιτιστική κληρονομιά – Χάρτα Θεσσαλονίκης» , με σκοπό τη προβολή βυζαντινών μνημείων και συνόλων, των οποίων η αποκατάσταση βραβεύτηκε από τη Europa Nostra. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και στην αίθουσα Ευτυχία Κουρκουτίδου.

 

*Υπόλοιπα αφιερώματα σχετικά με τις χορηγικές μας δράσεις από το 2015 έως το 2020.

2015-2016: Δράσεις που υποστηρίξαμε