2015-2016: Δράσεις που στηρίξαμε

Η εταιρεία μας, Δαλκαφούκη Οίκος, στηρίζει έμπρακτα δράσεις που αφορούν την αναβίωση, τη προώθηση και τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η αποκατάσταση και η αρχιτεκτονική είναι τομείς ιδιαίτερης σημαντικότητας για τη χώρα μας, και με μεγάλη τιμή στεκόμαστε χορηγικά δίπλα σε πληθώρα συνεδρίων, δράσεων, εκθέσεων και παρουσιάσεων, συμβάλλοντας στη πραγματοποίηση τους.

Κλείνοντας μια ακόμη δεκαετία, κάνουμε μια μικρή ανασκόπηση των τελευταίων χρόνων και σας παρουσιάζουμε σε 3 αφιερώματα τις χορηγικές μας δράσεις από το 2015 έως το 2020.

Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε επιλεγμένες δράσεις που στηρίξαμε το 2015 και 2016.

 

 26-28 Νοεμβρίου 2015, 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αναστηλώσεων Θεσσαλονίκη

Στις 26-28 Νοεμβρίου 2015 διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αναστηλώσεων. Τη διοργάνωση ανέλαβε η Εταιρεία Έρευνας και Προώθησης της Επιστημονικής Αναστήλωσης των Μνημείων (ΕΤΕΠΑΜ) στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ – ΤΚΜ που βρίσκεται επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου 49. Η διάρκεια του συνεδρίου ήταν τρεις μέρες και δύο από τις συνεδρίες αφιερώθηκαν σε ειδικά θέματα με τίτλους: «Αναστηλώσεις νεότερων μνημείων με φέροντα στοιχεία από χάλυβα και οπλισμένο σκυρόδεμα» και « Οι επιπτώσεις του σεισμού της Κεφαλλονιάς στα μνημεία». Αναλυτικότερα, τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε το συνέδριο αφορούσαν τη φιλοσοφία και μεθοδολογία των επεμβάσεων, τη σεισμική επικινδυνότητα των μνημείων, τη τεχνολογική έρευνα και την εφαρμογή και την ανάδειξη των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων. Η εκδήλωση τελέστηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υφυπουργείου Μακεδονίας και Θράκης.

 

4 Απριλίου έως 16 Οκτωβρίου 2016, Διαγωνισμός Φωτογραφίας

Από τις 4 Απριλίου του 2016 έως τις 16 Οκτωβρίου του 2016 πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός φωτογραφίας από την Monumenta με θέμα «Κτήρια σε κίνδυνο στην Ελλάδα». Οι συμμετέχοντες καλέστηκαν να φωτογραφίσουν κτήρια σε πόλεις και οικισμούς, κάθε χρήσης, που κτίστηκαν από το 1830 έως το 1970, συμπεριλαμβανομένων των κτηρίων που βρίσκονται σε παλιότερους οικισμούς. Σκοπός αυτού του διαγωνισμού που ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις 10 Νοεμβρίου 2016, ήταν να χρησιμοποιηθεί η δύναμη της φωτογραφίας για να αναδειχτεί και να προστατευτεί η νεότερη αρχιτεκτονική κληρονομιά της Ελλάδας.

 

27 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου 2016, Ιστορική Μονή Ιησουϊτών Άνω Σύρος

Από τις 27 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου 2016 στην Ιστορική Μονή Ιησουϊτών στην Άνω Σύρο, πραγματοποιήθηκε για 6η συνεχόμενη χρονιά Διαπανεπιστημιακό Σεμινάριο Βιώσιμης Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Παράδοσης με θέμα «Η ανάδειξη της φυσιογνωμίας του τόπου. Ο ρόλος των Πυλών στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας των Παραδοσιακών Οικισμών». Στο σεμινάριο αυτό καθηγητές από όλα τα ΑΕΙ της χώρας πραγματοποιήσαν εισηγήσεις. Απευθυνόταν κυρίως σε επιστήμονες , φοιτητές (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς) αλλά και σε απλούς πολίτες που ήθελαν να διευρύνουν τις γνώσεις τους σε ότι αφορά το θέμα της προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης των πολιτιστικών πόρων ενός τόπου. Το Ινστιτούτο Σύρου σε συνδυασμό με τη Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου, το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και το Εργαστήριο Πολεοδομικής Σύνθεσης ανέλαβαν τη διοργάνωση αυτή. Τέλος στα πλαίσια αυτής της διοργάνωσης στις 2 Ιουλίου 2016 στην Ερμούπολη πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του Τιμητικού Τόμου προς τιμή του Ομότιμου καθηγητή ΕΜΠ, Ιωσήφ Στεφάνου και παρουσίαση της δράσης για την ένταξη της Ερμούπολης και της Άνω Σύρου στα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

 

10 με 10 Οκτωβρίου 2016, 4ο Ιστορικό Συνέδριο για τα Κονιάματα HMC 2016 Σαντορίνη

Από τις 10 έως τις 12 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε το 4ο Ιστορικό Συνέδριο για τα Κονιάματα (HMC 2016) στο νησί της Σαντορίνης. Στόχοι του συνεδρίου είναι η διάδοση γνώσεων, πληροφοριών και εμπειριών σχετικά με τη τεχνολογία των ιστορικών κονιαμάτων, τον χαρακτηρισμό τους, την ανάπτυξη των υλικών επισκευής καθώς και για τη προώθηση της έρευνας και των νέων επιτευγμάτων. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το εργαστήριο Δομικών Υλικών Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Παράλληλα και το Ίδρυμα Ορμυλία συμμετείχε με την εργασία του σε 2 δημοσιεύσεις: α) Εφαρμογή της ακουστικής τεχνικής μικροσκοπίας για την αξιολόγηση του επικονιάματος που εφαρμόζεται στη τεκτονική» και «Συγκριτική μελέτη για τη προστασία από τα ύδατα των παραδοσιακών κονιαμάτων δαπέδου». Τέλος στο συνέδριο διακεκριμένοι επιστήμονες και επαγγελματίες από διάφορες χώρες που ειδικεύονται σε θέματα που σχετίζονται με τα ιστορικά κονιάματα παρουσίασαν τη δουλειά τους.

Υπόλοιπα αφιερώματα σχετικά με τις χορηγικές μας δράσεις από το 2015 έως το 2020.

2017-2018: Δράσεις που στηρίξαμε

2019-2020: Δράσεις που στηρίξαμε