Συναντώντας.. την οικία του Παύλου Μελά

Στην οδό Τατοΐου 40 στην Αθήνα βρίσκεται το σπίτι του σπουδαίου Μακεδονομάχου Παύλου Μελά. Η κατοικία χτίστηκε το 1895 και αποτελούσε ένα τυπικό παράδειγμα της αρχιτεκτονικής εκείνης της εποχής. Ο ίδιος ο Παύλος Μελάς είχε συμμετάσχει στο σχεδιασμό της κατοικίας. Φημολογείται ότι από αυτό το κτίριο αναχώρησε για τον σπουδαίο αγώνα του. Η κατοικία, η οποία χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο στέγασε για πολλά χρόνια την οικογένεια που έκανε ο νεαρός αξιωματικός με τη κόρη του τότε πρωθυπουργού Στέφανου Δραγούμη, Ναταλία. Το ιστορικό κτίριο παραχώρησε στο Υπουργείο Άμυνας η εγγονή του Παύλου Μελά, Ναταλία Ιωαννίδη, και μεγάλος δωρητής ανέλαβε την αποκατάσταση του.

Το 2009 το Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε την άμεση εκτέλεση εργασιών στερέωσης ώστε να αποτραπεί η κατάρρευση του. Το 2012 εγκρίθηκε από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων η πλήρης μελέτη αποκατάστασης της οικίας, και οι εργασίες ξεκίνησαν το 2020.

Λόγω της σημαντικότητας αλλά και της ιστορικότητας του κτίσματος νιώσαμε ιδιαίτερη τιμή και χαρά όταν η εταιρία μας επιλέχθηκε ώστε να προμηθεύσει τα κονιάματα στερέωσης και ενίσχυσης, τα επιχρίσματα και τα φινιρίσματα – χρωματισμούς με ασβεστοχρώματα.

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου αποτελεί επίτευγμα ιδιαίτερης ιστορικής, αρχιτεκτονικής αλλά και καλλιτεχνικής αξίας καθώς η οικία του Παύλου Μελά θα λειτουργήσει «ως ένα μνημείο ζωντανής ιστορίας ώστε οι νεότερες γενιές να γνωρίσουν αυτή τη σπουδαία προσωπικότητα μέσα από τα προσωπικά του αντικείμενα τα οποία δωρίστηκαν από τους συγγενείς του».

 

Με πληροφορίες από:

  1. https://www.newsbreak.gr/ellada/83689/i-istoriki-oikeia-toy-makedonomachoy-payloy-mela-anastilonetai-me-dorea-tis-eggonis-toy/
  2. https://www.in2life.gr/features/notes/article/1005649/apokathistatai-h-oikia-payloy-mela-sthn-khfisia.html