2019-2020: Δράσεις που στηρίξαμε

Η εταιρεία μας, Δαλκαφούκη Οίκος, στηρίζει έμπρακτα δράσεις που αφορούν την αναβίωση, τη προώθηση και τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η αποκατάσταση και η αρχιτεκτονική είναι τομείς ιδιαίτερης σημαντικότητας για τη χώρα μας, και με μεγάλη τιμή στεκόμαστε χορηγικά δίπλα σε πληθώρα συνεδρίων, δράσεων, εκθέσεων και παρουσιάσεων, συμβάλλοντας στη πραγματοποίηση τους.

Κλείνοντας μια ακόμη δεκαετία, κάνουμε μια μικρή ανασκόπηση των τελευταίων χρόνων και σας παρουσιάζουμε σε 3 αφιερώματα τις χορηγικές μας δράσεις από το 2015 έως το 2020.

Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε επιλεγμένες δράσεις που στηρίξαμε το 2019 και 2020.

 

10 με 12 Ιανουαρίου 2019, Ίδρυμα Ευγενίδη Αθήνα

Στις 10,11 και 12 Ιανουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αναστήλωσης σε διοργάνωση της Εταιρίας Έρευνας και Προώθησης της Επιστημονικής Αναστήλωσης των Μνημείων (ΕΤΕΠΑΜ). (δείτε το σχετικό άρθρο εδώ https://bit.ly/2BucmNr). Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου με ειδικά θέματα: (α) τις αναστηλώσεις μνημειακών συνόλων και (β) τα προβλήματα διατήρησης και λειτουργίας των αναστηλωμένων μνημείων. Άτομα της εταιρείας μας παρευρέθηκαν στο συνέδριο.

 

1 έως 6 Μαΐου 2019, Καταφύγιο Μελισσουργών Τζουμέρκα

Από τις 1-6 Μαΐου του 2019 πραγματοποιήθηκε ένα εργαστήριο στο Ορεινό καταφύγιο των Μελισσουργών στα Τζουμέρκα στο οποίο κατασκευάστηκε ένας παραδοσιακός ξυλόφουρνος με χορηγία υλικών από τη δική μας εταιρεία. (δείτε το σχετικό άρθρο εδώ https://bit.ly/318h4ew) Τη διοργάνωση αυτού του εργαστηρίου ανέλαβε το «Μπουλούκι» μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία πέντε νέων αρχιτεκτόνων- μηχανικών με αντικείμενο τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης. Τέλος, τη πρακτική εκπαίδευση συνόδευσαν ομιλίες- διαλέξεις ανοιχτές στο κοινό, από έγκριτους ακαδημαϊκούς μεταξύ των οποίων οι Μ. Αρακαδάκη από το ΑΠΘ και η Ε. Τσακανίκα από το ΕΜΠ.

 

21 Ιουνίου του 2019, Ανάκτορα του Γαλερίου Θεσσαλονίκη

Στις 21 Ιουνίου του 2019 πραγματοποιήθηκε μία μουσική εκδήλωση στον αρχαιολογικό χώρο των Ανακτόρων του Γαλερίου στη Θεσσαλονίκη σε διοργάνωση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Φίλοι της χορωδίας «Γιάννης Μαντάκας» του ΑΠΘ και Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Στη συναυλία συμμετείχαν η Χορωδία «Γιάννης Μαντάκας» του ΑΠΘ και το «Χορωδιακό Εργαστήρι» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ.

 

5 έως 8 Σεπτεμβρίου 2019, Άγιος Λαυρέντιος Πήλιο

Σε δύο φάσεις στις 13-14 Ιουλίου και στις 5-8 Σεπτεμβρίου 2019 διοργανώθηκε το Ανοιχτό χωριό/ Open Village- «Για τη φύση και την πολιτιστική κληρονομιά», που πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Λαυρέντιο στο Πήλιο. (δείτε το σχετικό άρθρο εδώ https://bit.ly/3fMIxGC) Η εταιρεία μας παρευρέθηκε στη 2η φάση που αφορούσε τη Πολιτιστική Κληρονομιά. Σκοπός της διοργάνωσης είναι να συμβάλλει στη τοπική ανάπτυξη, αξιοποιώντας τους τοπικούς πολιτιστικούς και φυσικούς πόρους. Η εταιρίας μας, Δαλκαφούκη Οίκος, υποστηρίζει κάθε χρόνο τη διοργάνωση του θεσμού ως χορηγός και επίσης παρέχει τα παραδοσιακά δομικά υλικά για το εργαστήρι αποκατάστασης που πραγματοποιείται. Αξίζει να σημειωθεί πως η πρωτοβουλία του Open Village ξεκίνησε το 2017 από τη κα Πάτρα Θεολογίδου και υλοποιείται μέχρι σήμερα με τη συνεργασία κατοίκων, τοπικών φορέων και φίλων του Αγίου Λαυρεντίου.

20-23 Νοεμβρίου 2019, Πολυτεχνείο Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Με τη συμπλήρωση  των 20 χρόνων λειτουργίας του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης « Προστασία, Συντήρηση, Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού» πραγματοποιήθηκε επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Προστασία – Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού – 20 χρόνια Δ.Μ.Π.Σ.». Σκοπός του συνεδρίου ήταν η παρουσίαση μέσω των καταρτισμένων ομιλητών του , της διεπιστημονικής διάστασης του προγράμματος αλλά και της προσφοράς του στη προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στο συνέδριο συμμετείχαν ως ομιλητές επιστήμονες απ’ όλη την Ελλάδα που ασχολούνται με τη συντήρηση, προστασία και την αποκατάσταση των μνημείων πολιτισμού. Επίσης, ιδιαίτερο κομμάτι αυτού του συνεδρίου, αποτέλεσε και η συμμετοχή σε αυτό αποφοίτων του προγράμματος, οι οποίοι μέσω της γνώσης τους αλλά και της εμπειρίας που έχουν συλλέξει συνέβαλαν με τις ομιλίες τους στη προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας. Το επιστημονικό συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 20-23 Νοεμβρίου 2019, στη Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και συγκεκριμένα στο αμφιθέατρο Π. Παναγιωτόπουλος.

 

12 Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2019, Φετιχιέ Τζαμί Αθήνα

Από τις 12 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε μία ακόμη έκθεση από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Περιβάλλοντος στην Αθήνα, όπου παρουσιάστηκαν έργα βραβευμένα από τη Europa Nostra. Στα πλαίσια της έκθεσης οι επισκέπτες είχαν τη χαρά και την ευκαιρία να μάθουν για εμβληματικά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία αλλά και για τα έργα τα οποία έλαβαν πανευρωπαϊκή διάκριση για την υψηλή ποιότητα τους, στην έκθεση « Europa Nostra – Βραβεία 1978-2019» . Στόχος της έκθεσης ο διάλογος αλλά και η  διατήρηση και ενίσχυση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η έκθεση εμπλουτίστηκε με 6 βραβευμένα από τη Europa Nostra μνημεία του Ελληνικού χώρου και το βραβευμένο έργο το 2019 «Μονοπάτι πολιτισμού» ένα εξαιρετικό παράδειγμα ενσωμάτωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού τοπίου. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο αναστηλωμένο Φετιχιέ Τζαμί στη Ρωμαϊκή αγορά. Η Ελληνική Εταιρεία, συνεργάστηκε με το παράστημα της στη Θεσσαλονίκη, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών και με τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 

15 Φεβρουαρίου 2020, Πολυτεχνείο Κρήτης Χανιά

Το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020, διοργανώθηκε ημερίδα με θέμα: «Προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με σύγχρονα υλικά και μεθόδους, εφαρμογές σε μνημεία του 20ου αιώνα από σκυρόδεμα», από το Εργαστήριο Υλικών Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σύγχρονης Δόμησης της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Οι παρουσιάσεις αφορούσαν θέματα σχετικά με τη συντήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το γεγονός ότι παρουσιάστηκαν καινοτόμα υλικά νανο-τεχνολογίας καθώς και σύγχρονοι μέθοδοι ελέγχου των κατασκευών. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στα Χανιά Κρήτης, στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020 InnovaConCrete (δείτε εδώ: www.innovaconcrete.eu ), από τη καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υλικών Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σύγχρονης Δόμησης, κα Νόνη Μαραβελάκη.

 

5 Ιουνίου 2020, Ημέρα Περιβάλλοντος

Ολοκληρώνοντας τη παρουσίαση των χορηγιών της εταιρείας μας, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2020, 5 Ιουνίου 2020, και το φετινό της σύνθημα «Ώρα για τη φύση» η Δαλκαφούκη Οίκος συνέβαλε στη δημιουργία ενός ενημερωτικού σποτ ευαισθητοποίησης με θέμα το περιβάλλον. Ο σκοπός του βίντεο είναι να αφυπνίσει και να προβληματίσει τους πολίτες σχετικά με την περιβαλλοντική κρίση που διανύουμε σήμερα. Το βίντεο επιμελήθηκαν μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΛΛΕΤ – Παράρτημα Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα η Πρόεδρος του παραρτήματος κα Θεολογίδου Κλεοπάτρα και ο κος Μήτσας Άγγελος. Επίσης, καθήκοντα επιμέλειας κειμένου και γενικής υποστήριξης ανέλαβε η Μικρού Ιωάννα, υπεύθυνη Marketing της εταιρίας μας Δαλκαφούκη Οίκος.

 

Υπόλοιπα αφιερώματα σχετικά με τις χορηγικές μας δράσεις από το 2015 έως το 2020.

2015-2016: Δράσεις που υποστηρίξαμε

2017-2018: Δράσεις που υποστηρίξαμε