Διαβάζοντας..για το ECOWEEK

ECOWEEK

Το ECOWEEK είναι μια διεθνής μη κερδοσκοπική οργάνωση και έχει ως βασική αποστολή την ευαισθητοποίηση γύρω από θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή και τη προώθηση των αρχών της κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και αειφορίας. Ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2005 και πιο συγκεκριμένα ξεκίνησε τη δραστηριότητα του από την Αίγινα.

Τα προγράμματα του ECOWEEK εμπνέονται από το όραμα του Αιγύπτιου αρχιτέκτονα Hassan Fathy και αφορούν την ενδυνάμωση των νέων επαγγελματιών προς όφελος των κοινοτήτων τους. Οι διοργανώσεις της ECOWEEK περιλαμβάνουν διεθνή συνέδρια, εργαστήρια «πράσινου» σχεδιασμού, προγράμματα σε σχολεία, το ECOWEEK Greenhouse και προγράμματα καινοτομίας, κοινωνικής και περιβαλλοντικής επιχειρηματικότητας, με κύρια δραστηριότητα το σχεδιασμό εργαστηρίων.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει αναπτύξει προγράμματα σε περισσότερες από 17 χώρες και το δίκτυο ECOWEEK έφτασε σε 56 χώρες, το οποίο περιλαμβάνει φοιτητές και νέους επαγγελματίες από όλο τον κόσμο.

ECOWEEK Online Challenge 2020

Φέτος, η ECOWEEK γιορτάζει τα 15 της χρόνια, και διοργανώνει επετειακές διαδικτυακές εκδηλώσεις που ονομάζονται: ECOWEEK Online Challenge! Η πρώτη πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2020, ενώ η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί 2-4 Οκτώβρη! Tα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του ECOWEEK Online Challenge περιλαμβάνουν κοινωνική και περιβαλλοντική αειφορία, αειφορία στον σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική, placemaking, κυκλική οικονομία και πολλά άλλα.

Όπως κάθε φορά, έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθούν σειρά διαλέξεων και ομιλιών από 15 επαγγελματίες από διάφορες χώρες του κόσμου, και σε συνέχεια workshops τα οποία διοργανώνονται από άτομα της ECOWEEK και εξωτερικούς συνεργάτες και αφορούν τα προαναφερόμενα θέματα! Στο τέλος, οι συμμετέχοντες καλούνται να παραδώσουν ένα σύντομο κείμενο, φωτογραφίες και raw materials. Μέσω των εργαστηρίων δίνεται η δυνατότητα στους μεταπτυχιακούς φοιτητές να διαμορφώσουν τις απόψεις τους και να κάνουν τη διαφορά στις κοινότητες. Kαινοτομούν με νέες ιδέες για περιβαλλοντικό και κοινωνικά συνειδητό σχεδιασμό και δράση.

Οι ομιλίες θα λάβουν χώρα τη Παρασκευή, 2 Οκτώβρη και τα workshops 3-4 Οκτωβρίου, και όλα θα πραγματοποιηθούν μέσω online platforms.

ECOWEEK & ΔΑΛΚΑΦΟΥΚΗ ΟΙΚΟΣ

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας που θα συμμετάσχουμε στο ECOWEEK Online Challenge που θα πραγματοποιηθεί τις ημερομηνίες 2-4 Οκτωβρίου!

Αρχικά, η δική μας Μαρία Δαλκαφούκη θα συμμετάσχει ως ομιλήτρια στο panel:  Preserving the planet : Making it (more) Circular and (more) Sustainable, τη Παρaσκευή 2 Οκτώβρη και ώρα 13:45 – 16:00. Ο τίτλος της ομιλίας της είναι: Buildings of the past, stories of today, και αφορά ένα θέμα που έχει πολύ βαθιά στη καρδιά της. Το σεβασμό του πρώτου χτίστη, του ανθρώπου που δημιούργησε τα κτίριο που σήμερα καλούμαστε να αποκαταστήσουμε. Την ευθύνη μας για σωστές επεμβάσεις που σέβονται το παρελθόν και δίνουν ευκαιρίες για το μέλλον.

Όσοι γνωρίζετε την κα Δαλκαφούκη, γνωρίζετε την ικανότητα της να εμπνέει, και την αγάπη της για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Αυτά τα χαρακτηριστικά σε συνδυασμό με την εμπειρία της 37 χρόνια τώρα στο χώρο των επιχειρήσεων, είμαστε σίγουροι πως θα οδηγήσουν σε ένα υπέροχο αποτέλεσμα. Μην χάσετε αυτή την ομιλία! Μπορείτε να συνδεθείτε ζωντανά ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο: https://bit.ly/302efdm, την αναφερόμενη ώρα και ημέρα ή να εγγραφείτε ηλεκτρονικά εδώ.

Πέραν της συμμετοχής της κας Δαλκαφούκη, είμαστε ενθουσιασμένοι καθώς έχουμε τη τιμή να διοργανώνουμε ένα πολύ ενδιαφέρον Workshop. Η Ιωάννα Μικρού, που ασχολείται επίσης με το breath-inn.com πέραν της δραστηριότητας με την εταιρία Δαλκαφούκη Οίκος, σε συνεργασία με το περιοδεύον εργαστήριο Μπουλούκι (boulouki.org), τον Αρχιτέκτονα Δημήτρη Νάνο και τον Graphic Designer Χάρη Καραντζά, δημιούργησαν ένα μοναδικό workshop με τίτλο «Restoration 360o, a versatile building restoration approach.», που θα δώσει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να προσεγγίσουν την αποκατάσταση ενός διώροφου λιθόκτιστου κτιρίου.

Σε πρώτη φάση θα αναζητήσουν την ιστορία του κτιρίου αντλώντας πληροφορίες από την κοινότητα στην οποία ανήκει, θα κατανοήσουν τις ανάγκες αποκατάστασης, και θα αποφασίσουν αναφορικά με τις τεχνικές αποκατάστασης και τα  υλικά. Στην συνέχεια, αφού ολοκληρωθεί αυτό το κομμάτι του workshop θα κληθούν να μεταφέρουν την εμπειρία τους στο ψηφιακό κόσμο, δημιουργώντας identity και brand γύρω από τη διαδικασία αποκατάστασης.

Η αποκατάσταση ενός κτιρίου είναι μία διαδικασία η οποία θέλει σκέψη, σχεδιασμό και αγάπη. Με γνώμονα αυτά, και με την επίγνωση ότι κάθε αποκατάσταση που πραγματοποιείται στο εκάστοτε κτίριο του δίνει ταυτόχρονα μια ξεχωριστή ταυτότητα, οι 2 γυναίκες της οικογένειας Δαλκαφούκη θα μοιραστούν μαζί με την οικογένεια του ECOWEEK την εμπειρία τους. Η κα Μαρία Δαλκαφούκη σε θεωρητικό επίπεδο θα μας παρουσιάσει την εξέλιξη στα χρόνια μέσα από τα δικά της μάτια, ενώ η Ιωάννα Μικρού μαζί με τους συνεργάτες της και τους συμμετέχοντες θα ερευνήσουν βήμα βήμα την όλη διαδικασία, που οδηγεί στην αποκατάσταση.

Εγγραφτείτε σε αυτό ή σε κάποιο άλλο workshop εδώ.

ECOWEEK Organizing Team: Elias Messinas, Despoina Kouinoglou, Pavlos Symianakis, Sofia Passia, Vicky Panagiotidou, Eleni Mantika, Nafsica Mouti, Margarita Kyanidou, Ina Patsali, and Theodora Passia.
ECOWEEK 2020 Website & Registration : http://ecoweek.online/
Contact : ecoweek@ecoweek.org

 

*Η κεντρική φωτογραφία του άρθρου ανήκει και είναι παραγωγή της ECOWEEK.