Διαβάζοντας.. για τη δράση «Καλντερίμι Χ2» και το Γεφύρι της Πλάκας

Στα πλαίσια της δράσης «Καλντερίμι Χ2|2μηνη μαθητεία και 12ήμερο εργαστήριο στην Πλάκα Τζουμερκών», πρωτοβουλία και διοργάνωση του «Μπουλούκι» σε συνεργασία με το Δήμο Βορείων Τζουμερκών, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και το ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, το Σάββατο 19/10/2019 στο Συνεδριακό Κέντρο Πραμάντων πραγματοποιήθηκαν ομιλίες σχετικά με την Γέφυρα της Πλάκας και την αποκατάσταση της.

Είχαμε τη τύχη να βρεθούμε κοντά τους και να παρακολουθήσουμε τις ομιλίες. Ομιλητές ήταν οι κύριοι Χρήστος Τάκος (Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ, MSc Προστασία Μνημείων ΕΜΠ) και Χρήστος Γιαννέλος (Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc Αποκατάσταση Μνημείων ΕΜΠ), οι οποίοι ανήκουν στην ομάδα μελέτης της αποκατάστασης του Γεφυριού της Πλάκας. Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε τις διαλέξεις τους όπου μας ανέλυσαν την αρχική κατάσταση, το στόχο καθώς και τις αποφάσεις που έπρεπε να παρθούν. Επίσης, έγινε εκτεταμένη αναφορά στις πέτρες του Γεφυριού και τη διαχείριση τους. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον κύριο Χρήστο Ηλιόπουλο, εργολάβο του έργου, ο οποίος μας παρουσίασε πρακτικές τεχνικές που υιοθετήθηκαν για τη σωστή εφαρμογή της μελέτης, κατασκευές ειδικών προδιαγραφών που δημιουργήθηκαν για την ακρίβεια των τόξων και άλλων λεπτομερειών του Γεφυριού καθώς και τον ομαλό τρόπο εργασίας μεταξύ των τεχνιτών, μηχανικών κ.α.

Η πρόσκληση του «Μπουλούκι» να παρακολουθήσουμε αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα διοργάνωση ήταν άκρως σημαντική καθώς η εταιρία μας, Δαλκαφούκη Οίκος, προμηθεύει ποζολάνη σε αυτό το τόσο σημαντικό έργο. Η επίσκεψη μας στο Γεφύρι της Πλάκας μας έδωσε ακόμη καλύτερη εικόνα του σταδίου αποκατάστασης που βρίσκεται καθώς και της καταπληκτικής δουλειάς που γίνεται. Μαθαίνοντας λοιπόν λεπτομέρειες σχετικές με την αποκατάσταση αλλά και βλέποντας το έργο από κοντά, έχουμε πλήρη εικόνα των εργασιών και διαδικασιών!

Τέλος, επισκεφτήκαμε τον Παραδοσιακό Ξυλόφουρνο που κατασκευάστηκε στα πλαίσια του εργαστηρίου «Καταφύγια» στο Καταφύγιο Μελλισουργών, Τζουμέρκα, από την ομάδα Μπουλούκι και για το οποίο εργαστήριο η εταιρία μας υπήρξε χορηγός υλικών, όπως πηλό, άμμο, ελαφρόπετρα, πολτό ασβέστη. Ο Ξυλόφουρνος ολοκληρώθηκε με επιτυχία και λειτουργεί κανονικά από τον Φώτη, υπεύθυνο του καταφυγίου. Ακολουθούν φωτογραφίες από τον «ανθισμένο» Ξυλόφουρνο! Μπορείτε να βρείτε σχετικές πληροφορίες εδώ:  https://bit.ly/2o5TkGG.

Πληροφορίες σχετικά με τη δράση «Καλντερίμι Χ2|2μηνη μαθητεία και 12ήμερο εργαστήριο στην Πλάκα Τζουμερκών», σύμφωνα με την ιστοσελίδα του «Μπουλούκι», www.boulouki.org : Αντικείμενο της εκπαιδευτικής δράσης θα είναι η πλήρης αποκατάσταση—ανασκευή του ιστορικού μονοπατιού που οδηγεί στο Γεφύρι της Πλάκας.

X2: ΔΥΟ ΕΠΑΛΛΗΛΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Η έμφαση στην εκπαιδευτική διαδικασία και παράλληλα η ανάγκη περαίωσης του έργου σε εύλογο διάστημα, μας οδήγησαν στο συνδυασμό δύο διαφορετικών μεθόδων οργάνωσης. Συγκεκριμένα:

(α) Μία δίμηνη μαθητεία (Plaka camp) η οποία απευθύνεται ειδικά σε επαγγελματίες τεχνίτες, που θα εργαστούν υπό την καθοδήγηση έμπειρων μαστόρων–εκπαιδευτών, λαμβάνοντας ημερήσια αποζημίωση.

(β) ένα εντατικό εργαστήριο δώδεκα ημερών (Plaka Workshop), που απευθύνεται σε τεχνικούς, μηχανικούς και καλλιτέχνες, φοιτητές και επαγγελματίες από τον κλάδο της κατασκευής, που θα περικλείεται στη συνολική διάρκεια των δύο μηνών.