Διαβάζοντας.. για το Συνέδριο Αποκατάστασης Μνημείων Πολιτισμού

Καθώς συμπληρώνονται 20 χρόνια από τη λειτουργία του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «Προστασία, Συντήρηση, Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού», στο πλαίσιο διαφόρων επετειακών εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί και επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Προστασία – Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού – 20 χρόνια Δ.Μ.Π.Σ.». Σκοπός του συνεδρίου είναι να παρουσιάσει μέσω των καταρτισμένων ομιλητών του , τη διεπιστημονική διάσταση του προγράμματος αλλά και τη προσφορά του στη προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Όπως αναγράφεται και στην ιστοσελίδα του συνεδρίου www.20prosynapo.web.auth.gr, περαιτέρω στόχοι του συνεδρίου αφορούν τη προβολή του έργου για τη προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση των μνημείων, την ανάλυση των κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών και τεχνολογικών παραμέτρων που σχετίζονται με τα μνημεία. Επιπρόσθετα στα πλαίσια του συνεδρίου θα παρουσιαστούν και προτάσεις επέμβασης για τη διασφάλιση της προστασίας και της ανάδειξης των μνημείων και του περιβάλλοντος χώρου τους. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη παρουσίαση νέων διεπιστημονικών μέσων και μεθόδων κατά την ανάλυση, την αποτύπωση, την τεκμηρίωση, το σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων αποκατάστασης.

Η εταιρία μας, Δαλκαφούκη Οίκος, βρίσκεται για άλλη μια φορά στην ευχάριστη θέση να είναι παρούσα ως χορηγός στο συγκεκριμένο συνέδριο. Μέσω της χορηγίας αυτής, συμβάλλουμε και εμείς στο στόχο και στο σκοπό του συνεδρίου και ελπίζουμε αυτό το συνέδριο να είναι ένας πόλος διαφορετικών ειδικοτήτων και επιστημών από διάφορα μέρη της Ελλάδας, έτσι ώστε να φέρουν τα πορίσματα και τις συζητήσεις για θέματα που απασχολούν τη πολιτιστική μας κληρονομιά σε όλο και περισσότερο κόσμο και περιοχές.

Στο συνέδριο θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ως ομιλητές επιστήμονες απ’ όλη την Ελλάδα που ασχολούνται με τη συντήρηση, προστασία και την αποκατάσταση των μνημείων πολιτισμού. Επίσης, ιδιαίτερο κομμάτι αυτού του συνεδρίου, αποτελεί και η συμμετοχή σε αυτό αποφοίτων του προγράμματος, οι οποίοι με τη σειρά τους μέσω της γνώσης τους αλλά και της εμπειρίας που έχουν συλλέξει συμβάλλουν με τις ομιλίες τους στη προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.

Ολοκληρώνοντας, το επιστημονικό συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 20-23 Νοεμβρίου, στη Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και συγκεκριμένα στο αμφιθέατρο Π. Παναγιωτόπουλος. Τα θέματα του συνεδρίου είναι τα εξής:

  • Διεπιστημονική εκπαίδευση και εξειδίκευση στην αποκατάσταση των μνημείων
  • Κοινωνικές , ιδεολογικές και πολιτικές παράμετροι στη διαχείριση των μνημείων
  • Ζητήματα προστασίας και αποκατάστασης των μνημείων της νεότερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς
  • Τεκμηρίωση και καταγραφή μνημείων και μνημειακών συνόλων
  • Ιστορικά σύνολα και τόποι – περιβάλλον των μνημείων

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη συμμετοχή στο συνέδριο μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα: www.20prosynapo.web.auth.gr.