Διαβάζοντας.. για την Έκθεση “Βραβεία Europa Nostra 1978-2019” στην Αθήνα

Μετά τη πρώτη έκθεση η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, θα ακολουθήσει εμπλουτισμένη, μία ακόμα έκθεση από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) στην Αθήνα, όπου θα παρουσιαστούν έργα αποκατάστασης βραβευμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Europa Nostra. Στο εξαιρετικά αναστηλωμένο κτίριο Φετιχιέ Τζαμί στην Ρωμαϊκή Αγορά, οι επισκέπτες θα έχουν τη χαρά και την ευκαιρία να μάθουν για εμβληματικά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία αλλά και έργα που έλαβαν πανευρωπαϊκή διάκριση για την υψηλή ποιότητά τους, στην έκθεση «EUROPA NOSTRA Βραβεία 1978 – 2019».

Η έκθεση παρουσιάζει βραβευμένα Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά Μνημεία (1978 -2018) στον ευρωπαϊκό χώρο και την ανατολική Μεσόγειο καθώς και μία επιλογή πρόσφατων Ελληνικών βραβευμένων έργων (2012 -2019).  Έχει ως στόχο να προάγει τον διάλογο αλλά και τη διατήρηση και ενίσχυση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς. Πιο συγκεκριμένα , περιλαμβάνει 22 συνολικά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, καθώς και μνημεία που παρουσιάζουν συγγένειες με την βυζαντινή τέχνη και αρχιτεκτονική, ως τεκμήρια της ακτινοβολίας του βυζαντινού πολιτισμού σε ένα μεγάλο γεωγραφικό χώρο. Από αυτά, τα 12 βρίσκονται στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα δύο στη Θεσσαλονίκη, και τα υπόλοιπα στον Βαλκανικό, στον Ευρωπαϊκό χώρο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας η έκθεση στην Αθήνα εμπλουτίζεται με 6 βραβευμένα από την Europa Nostra μνημεία του Ελληνικού χώρου και το πρόσφατα βραβευμένο έργο, το 2019, «Μονοπάτια Πολιτισμού», ένα εξαιρετικό παράδειγμα ενσωμάτωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού τοπίου. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μία ευρεία εικόνα των κατηγοριών μνημείων και έργων που βραβεύονται από τη Europa Nostra καθώς τα μνημεία που εκτίθενται αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα μνημείων της αρχαιότητας, νεότερων και προβιομηχανικών κτιρίων.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2019 (ώρες λειτουργίας: 08:00 – 18:00) ενώ τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 12:00, στο Φετιχιέ Τζαμί στη Ρωμαϊκή Αγορά από την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη. Για την διοργάνωση της έκθεσης η Ελληνική Εταιρεία συνεργάστηκε με το Παράρτημά της στην Θεσσαλονίκη, με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών και με τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Εμείς, ως Δαλκαφούκη Οίκος, είχαμε για άλλη μια φορά τη χαρά και τη τιμή να συμμετάσχουμε στην Έκθεση ως χορηγοί! Είναι ιδιαίτερη η τιμη μας όταν είμαστε χορηγοί σε αξιόλογες εκθέσεις και παρουσιάσεις, όπως αυτή. Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού πάντα πρωτοπορεί και χαράζει τον δρόμο.