Διαβάζοντας.. για το Open Village

Η εταιρία μας, είχε τη χαρά και την τιμή να συμμετάσχει στη διοργάνωση Ανοιχτό χωριό/ Open Village- «Για τη φύση και την πολιτιστική κληρονομιά», που πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Λαυρέντιο στο Πήλιο σε δυο φάσεις: στις 13-14 Ιουλίου και στις 5-8 Σεπτεμβρίου 2019. Εμείς παρευρεθήκαμε στη δεύτερη περίοδο που αφορούσε την Πολιτιστική Κληρονομιά. Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε το 2017 από την κ. Πάτρα Θεολογίδου και υλοποιείται μέχρι σήμερα με τη συνεργασία κατοίκων, τοπικών φορέων και φίλων του Αγίου Λαυρεντίου.

Σκοπός της διοργάνωσης είναι να συμβάλλει στη τοπική ανάπτυξη, αξιοποιώντας τους τοπικούς πολιτιστικούς και φυσικούς πόρους. Το «Open Village», περιλαμβάνει ξεναγήσεις σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια του χωριού, οι οποίες πραγματοποιούνται από τους ενοίκους αλλά και από εθελοντές. Όπως αναγράφεται και στην ιστοσελίδα www.openvillage.gr, η διοργάνωση υποστηρίζεται και από άλλες εκδηλώσεις όπως για παράδειγμα: εκθέσεις, video, διαλέξεις, ημερίδες, εκπαιδευτικά προγράμματα για το φυσικό περιβάλλον και τη πολιτιστική κληρονομιά, παραδοσιακή μουσική, γαστρονομία κ.ά. Η διοργάνωση, φέτος πραγματοποιήθηκε σε 2 φάσεις, η πρώτη το μήνα Ιούλιο αφορούσε τα Φαρμακευτικά Βότανα, ενώ η δεύτερη το Σεπτέμβριο, όπως αναφέρθηκε ήδη, αφορούσε τη Πολιτιστική Κληρονομιά. Το «Ανοιχτό Χωριό» με γνώμονα την Πολιτιστική Κληρονομιά έχει ως στόχο να παρουσιάσει τη παραδοσιακή αρχιτεκτονική μέσα από το πρίσμα ενός απλού λαϊκού σπιτιού ή ενός πλούσιου αρχοντικού, μιας εκκλησίας, μιας βιομηχανικής εγκατάστασης αλλά και σίγουρα, τον δημόσιο χώρο και το φυσικό περιβάλλον.

Η εταιρίας μας, Δαλκαφούκη Οίκος, υποστηρίζει κάθε χρόνο τη διοργάνωση του θεσμού ως χορηγός και επίσης παρέχει τα παραδοσιακά δομικά υλικά για το εργαστήρι αποκατάστασης που πραγματοποιείται. Φέτος, στα πλαίσια του εργαστηρίου με θέμα: «Πειραματική επίδειξη κατασκευής και ενίσχυσης παραδοσιακών κατασκευών»,  προμηθεύσαμε κονιάματα όπως πηλό, υδράσβεστο, ποζολάνη κ.α. τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως επιχρίσματα σε τοίχους με πλίνθους. Συντονίστρια του εργαστηρίου ήταν η ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ κ. Ιωάννα  Παπαγιάννη, η οποία συνεργάστηκε με το εργαστήριο των Δομικών Υλικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (πληροφορίες και βίντεο του εργαστηρίου μπορείτε να βρείτε http://www.openvillage.gr/ergastirio2019.html).

Στο εργαστήρι, συμμετείχε από την εταιρίας μας η κ. Δαλκαφούκη Μαρία, η οποία επιπρόσθετα παρακολούθησε όλες τις ομιλίες και εκδηλώσεις της διημερίδας με θέμα: «Ολοκληρωμένη προστασία και ανάπτυξη ορεινών παραδοσιακών οικισμών» που πραγματοποιήθηκε στον Στρατώνα του Αγ. Λαυρεντίου, και αποτελεί συνδιοργάνωση με το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (ΣΑΚ) της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Την πρώτη ημέρα της διημερίδας οι ομιλίες αφορούσαν συγκεκριμένα την αναπτυξιακή διάσταση των ορεινών παραδοσιακών οικισμών ενώ τη δεύτερη ημέρα κυρίως την αποκατάσταση των παραδοσιακών κατασκευών. Χαρακτηριστικό της διημερίδας το υψηλό γνωστικό επίπεδο όλων των ομιλητών που στην πλειοψηφία τους είναι καθηγητές πανεπιστήμιων και φυσικά τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα και καίρια θέματα που αναπτυχθήκαν. Ολοκληρώνοντας, την εκδήλωση τίμησε και με τη παρουσία του και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

Φυσικά αξίζει να αναφερθεί πως το Open Village, δεν ήταν μόνο μία εξαιρετικά οργανωμένη διοργάνωση, η οποία στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία, αλλά και μία κατάθεση ψυχής από τη κυρία Πάτρα Θεολογίδου από την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Χωρίς τη παρουσία και τη συμβολή της τίποτα από τα παραπάνω δεν θα ήταν εφικτά. Νιώθουμε λοιπόν τρομερή ευγνωμοσύνη και χαρά που είμασταν και εμείς παρόντες εκεί! Αναμένουμε με ανυπομονησία τις επόμενες δράσεις του Open Village!

Με πληροφορίες από το: www.openvillage.gr