Συναντώντας.. τη Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Διάζωμα», που έχει ως στόχο τη προστασία, αποκατάσταση, ανάδειξη και προβολή των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης, στα πλαίσια του τελευταίου αναπτυξιακού της προγράμματος ανέλαβε τη δημιουργία της Πολιτιστικής Διαδρομής της Ηπείρου. Σε συνεργασία και με άλλους φορείς, ανέλαβε για πρώτη φορά τη βιώσιμη ανάπτυξη με επίκεντρο τα μνημεία και περιλαμβάνει 4 περιφερειακές ενότητες και 5 αρχαιολογικούς χώρους (Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης, Αρχαιολογικός χώρος Νικόπολης, Αρχαιολογικός χώρος Κασσώπης, Αρχαιολογικός χώρος Αμβρακίας και Αρχαιολογικός χώρος Γιτάνων). Το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιήθηκε με σκοπό την υλοποίηση ενός σχεδίου οραματικού για τη συλλογική και καθολική διαχείριση του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποθέματος που αποτελεί την μεγαλύτερη παρακαταθήκη της πατρίδας μας.  Η δημιουργία αυτής της Πολιτιστικής Διαδρομής αποτελεί βάση εκκίνησης για να συλλέξει και να συνθέσει ο καθένας τις εμπειρίες που τον εμπνέουν και τον ενδιαφέρουν. Ο λόγος που επιλέχθηκε ή Ήπειρος για το πρόγραμμα είναι γιατί είναι διανθισμένη με γοητευτικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους με εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία, με αρχιτεκτονικά, βιοτεχνικά αλλά και γευστικά δείγματα μιας ξεχωριστής παράδοσης.

Οι πέντε αρχαιολογικοί χώροι, που περιλαμβάνονται αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Τα θέατρα τους είναι οι πρωταγωνιστές της διαδρομής αυτής, καθώς μαζί με την αγορά αποτελούσε σήμα-κατατεθέν της πόλης-κράτους, της δημόσιας ζωής της, αφού εκεί συγκεντρώνονταν οι πολίτες για να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις συνδεδεμένες με τη θρησκεία, προορισμένες όχι απλά να ψυχαγωγήσουν αλλά να διδάξουν. Όπως αναφέρεται και στην επίσημη σελίδα των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου (βλ. https://www.ancienttheatersofepirus.gr/) : «Το Θέατρο, ως οικοδόμημα, ήταν ένας από τους υλικούς πυρήνες της ζωής στην αρχαία πόλη. Και το Θέατρο, ως πράξη, ένας από τους άυλους. Το ρόλο του πυρήνα παίζουν τα Θέατρα και στη διαδρομή αυτή που αποτελεί την αφορμή για μια πλούσια, πολυδιάστατη, ολιστική πολιτιστική εμπειρία».

Η εταιρία μας, συνεργάστηκε εντατικά με το Διάζωμα, βάζοντας και αυτή το στίγμα της σε αυτή τη προσπάθεια με τη τοποθέτηση, μέσω του Mind the Map, τρισδιάστατα εκτυπωμένων χαρτών για άτομα με οπτική αναπηρία σε όλα τα θέατρα που περιλαμβάνονται στου Δρόμους της Ηπείρου. Η αρχή έγινε με τη τοποθέτηση του πρώτου τρισδιάστατου εκτυπωμένου απτικού χάρτη στον Αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. Φυσικά, η τοποθέτηση αυτού του χάρτη ήταν μόνο η αρχή. Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση, με τη βοήθεια και την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι συνεργάτες μας, να έχουμε σταδιακά ολοκληρώσει το έργο με την τοποθέτηση τεσσάρων ακόμα απτικών χαρτών, έναν για κάθε αρχαιολογικό χώρο που εντάσσεται στο πρόγραμμα των Δρόμων της Ηπείρου. (Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης, Νικόπολης, Κασσώπης, Γιτάνων και Αμβρακίας). Με τη βοήθεια αυτών των χαρτών αποτυπώνεται μία γενική άποψη του χώρου και μέσω του υπομνήματος, δίνεται έμφαση στα σημεία ενδιαφέροντος με περιγραφή μέσω της γραφής Braille σε Ελληνικά και Αγγλικά. Πιο συγκεκριμένα, ο χάρτης που τοποθετήθηκε στον Αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης περιλαμβάνει: βιωματικές προσθήκες (θραύσμα του Αρχαίου Θεάτρου Δωδώνης και έλασμα από χρησμό από το μαντείο 1:1 σε Ελληνική/Αγγλική μετάφραση και μεταγραφή σε Braille, ηχητική περιγραφή των σημείων ενδιαφέροντος σε 2 γλώσσες (Ελληνικά και Αγγλικά) καθώς και περιγραφή σε Ελληνικό και Αγγλικό Braille για 9 σημεία ενδιαφέροντος στον αρχαιολογικό χώρο.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι στον Αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης όπου έγινε και η παρουσίαση του πρώτου χάρτη, παρόλο που ο δημιουργός του χάρτη κύριος Γιώργο Μικρού δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στην εκδήλωση, παρόντες ήταν η κυρία Μαρία Δαλκαφούκη και ο κύριος Άρης Μικρού. Η παρουσίαση του χάρτη στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς είχαν την ευκαιρία να παρευρεθούν στην εκδήλωση και μαθητές του Σχολείου Τυφλών των Ιωαννίνων. Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού αλλά και συγκίνησης, τα άτομα αυτά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην όραση, ήρθαν σε επαφή με τον χάρτη, τον ψηλάφισαν, τον εξέτασαν και μπόρεσαν όπως μας είπαν και οι ίδιοι, να δημιουργήσουν μια εικόνα στο μυαλό τους και να καταλάβουν ακριβώς που βρίσκονται και το τι είχαν μπροστά τους.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε σε τέτοιου είδους προγράμματα. Η προσβασιμότητα σε αρχαιολογικούς χώρους είναι πολύ σημαντική καθώς δίνει την ευκαιρία σε άτομα με οπτική αναπηρία να έρθουν ακόμα περισσότερο σε επαφή με τη πολιτιστική μας κληρονομιά, που είναι εξάλλου προνόμιο όλων των ανθρώπων. Γι’ αυτό το λόγο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Διάζωμα, αλλά και όλους τους φορείς, που συνέβαλαν στη προσπάθεια αυτή.

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερους χάρτες!

Πληροφορίες για το Mind The Map:

– Website: https://dalkafoukis.gr/mind-the-map/

– Facebook: https://www.facebook.com/mindtmap/

Βρείτε φωτογραφίες των χαρτών από κάτω!