Συναντώντας.. το Πάρκο Τσέπης!

Το πρώτο Πάρκο Τσέπης στη Θεσσαλονίκη!

Η πυκνή δόμηση και οι μειωμένοι κοινόχρηστοι χώροι αποτελούν χαρακτηριστικό των περισσότερων πόλεων στη σύγχρονη εποχή. Οι γειτονιές, σημεία συνάντησης. Γι’ αυτό το λόγο η Πρωτοβουλία της Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου ανέλαβε τη δημιουργία ενός Πάρκου Τσέπης που θα αποτελέσει έναν χώρο συν-διαμόρφωσης και συνύπαρξης.

Τι είναι όμως τα Πάρκα Τσέπης;

Είναι κομμάτια γης που δε ξεπερνούν τα 600 τ.μ, ανάμεσα σε πολυκατοικίες, άρρηκτα συνδεδεμένα με τη γειτονιά που τα φιλοξενούν, στα οποία δημιουργείται δημόσιος χώρος πράσινου μικρής κλίμακας!  Σκοπός τους είναι η αναβάθμιση των αστικών κέντρων, η βελτίωση του  μικροκλίματος της γειτονιάς, η φιλοξενία πουλιών και μικρών ζώων και φυσικά η σύνδεση και γνωριμία των ανθρώπων της γειτονιάς!

Συγκεκριμένα, το Πάρκο Τσέπης στη γειτονιά της Σβώλου, βρίσκεται στη καρδιά της Θεσσαλονίκης, σε έκταση 431τμ, στη συμβολή των οδών Μιχαήλ Ιωάννου με Αγαπηνού, κάτω από την Καμάρα. Με την αναδιαμόρφωση του χώρου, η Πρωτοβουλία της Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου έχει ως στόχο την επαναφορά του θεσμού της γειτονιάς μέσα από συλλογικές δράσεις, διάφορες εκδηλώσεις και εργαστήρια, προβολές ταινιών, παιχνίδια για παιδιά και μεγάλους, μετατρέποντας το χώρο σε μέρος πρασίνου και δημιουργίας!

Οι διαδικασίες αναδιαμόρφωσης του χώρου είχαν ξεκινήσει ήδη από το Δεκέμβριο του 2017 όπου σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης καταστρώθηκαν τα σχέδια αξιοποίησης του.

Με το πέρασμα του καιρού, ξεκίνησαν η παροχή νερού στη περιοχή και μεταφέρθηκε χώμα στο σημείο ενώ στη συνέχεια δημιουργήθηκε λαχανόκηπος!

Σήμερα, η αναδιαμόρφωση του χώρου προχωράει ένα βήμα περισσότερο, και δημιουργείται μέσα στο πάρκο πλατεία με παγκάκια, ώστε να ο χώρος να μετατραπεί σε ένα τόπο συνάντησης και γνωριμίας για τους γείτονες όπου προάγεται η δημιουργικότητα των κατοίκων.

Εμείς, ως Δαλκαφούκη Οίκος αλλά και ως κάτοικοι Θεσσαλονίκης, στηρίξαμε τη δράση στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2020, προσφέροντας στο πάρκο φυσικά πετρώματα και πετρόχτιστα παγκάκια, ώστε να διαμορφωθεί ο περιβάλλον χώρος και οι διάδρομοι για την ευκολότερη πρόσβαση των πολιτών. Είναι μεγάλη μας χαρά να συμβάλλουμε στην ανάδειξη ενός στοιχείου φυσικού περιβάλλοντος στη πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη, προσφέροντας παράλληλα στους κατοίκους της μία βόλτα χαλάρωσης!

 

*Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα της Εναλλακτικής Δράσης: https://enallaktikidrasi.com/2019/08/parko-tsepis-katoikoi-thessaloniki-metetrepsan-oikopedo-oasi-prasinou/

Συναντώντας.. τη Villa Phaedra Συναντώντας τα έργα
Συναντώντας.. το ξυλόφουρνο Συναντώντας τα έργα