Μαθαίνοντας.. για το φελλό

Τον Αύγουστο του 2018 με μεγάλη χαρά, σας παρουσιάσαμε τα νέα μας γραφεία.

Σε προηγούμενο άρθρο, (βρείτε το εδώ: https://bit.ly/2HykwUP), μοιραστήκαμε γενικές πληροφορίες για το νέο μας χώρο και για τα υλικά που εφαρμόστηκαν κατά την ανακαίνιση του, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στη γκάμα των προϊόντων μας (οικολογικά υλικά, δομικές τεχνοτροπίες, ειδικές βαφές κ.ά.).

Σε συνέχεια, προκειμένου να σας παρουσιάσουμε αναλυτικότερα  τα υλικά που επιλέξαμε, δημιουργήσαμε για εσάς μια σειρά άρθρων, που το καθένα αφορά συγκεκριμένα προϊόντα που έχουν εφαρμοστεί στα γραφεία του Δαλκαφούκη Οίκος.

Στο σημερινό αφιέρωμα θα βρείτε πληροφορίες για το φελλό!

Διαβάζοντας τη λέξη φελλός, πιθανώς να αναρωτηθείτε ποιες είναι οι ιδιότητες του και η χρήση του ως οικοδομικό υλικό.

Ξεκινώντας, αξίζει να αναφερθεί, πως ο φελλός είναι ανακυκλώσιμο υλικό, εξάγεται από φλοιό βελανιδιάς και ο μεγαλύτερος παραγωγός φελλού είναι η Πορτογαλία.  Ακολουθείται συγκεκριμένος τρόπος συγκομιδής. Μετά την αφαίρεση του, ο εκτεθειμένος κορμός διατηρεί την ικανότητα επαναδημιουργίας νέου στρώματος φελλού. Οι χώρες παραγωγής, προστατεύουν τις φελλοφόρες βελανιδιές με διάφορους νόμους, που σκοπό έχουν τη διασφάλιση της καλής κατάστασης των δασών και της παραγωγής.

Ο φελλός είναι ελαφρύς και ελαστικός με αποτέλεσμα να απορροφά τους κραδασμούς. Είναι αδιάβροχος και μονωτικός και μάλιστα, η συμπαγή του μορφή τον καθιστά εξαιρετικά ηχομονωτικό. Τέλος, είναι ένα ανθεκτικό υλικό καθώς αντέχει σε υψηλές αλλά και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Λόγω αυτών των ποικίλων φυσικών ιδιοτήτων του θεωρείται ένα μοναδικό οικοδομικό υλικό.

Όσον αφορά την οικοδομική του χρήση, τα φύλλα φελλού (συμπιεσμένος φελλός), λόγω της ιδιαίτερης υφής τους, είναι κατάλληλα για θερμομόνωση σε οριζόντια, κατακόρυφα ή και κεκλιμένα στοιχεία. Γενικά μπορούν να εφαρμοστούν σε όλα τα είδη τοιχοποιιών, δαπέδων και στεγών (δείτε το προϊόν εδώ).

Τα ψήγματα φελλού αναμεμειγμένα  με φυσική υδραυλική άσβεστο δημιουργούν ένα  ελαφροβαρές κονίαμα (δείτε το προϊόν εδώ), κατάλληλο για εξωτερικές και εσωτερικές επιφάνειες τοιχοποιιών.  Ο συνδυασμός της υδραυλικής άσβεστου με το φελλό δημιουργεί μία καινοτόμα σειρά βιώσιμων κατασκευαστικών προϊόντων με οικολογικό χαρακτήρα. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, λόγω της μονωτικής του ιδιότητας, ως κονίαμα συμβάλλει στη θερμική αλλά και στην ακουστική μόνωση παραδοσιακών και νεότερων κτιρίων.

Οι πλάκες συμπιεσμένου φελλού και τα ειδικά σχεδιασμένα κονιάματα που περιέχουν ψήγματα φελλού, δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο σύστημα θερμομόνωσης με βάση το φελλό. Αρχικά εφαρμόζεται το φύλλο φελλού και στη συνέχεια με συγκεκριμένη σειρά, τα κονιάματα με ψήγματα φελλού (δείτε το σύστημα εδώ).

Επιπρόσθετα,  λόγω της ελαστικότητας του, τα φύλλα φελλού μπορούν να επεξεργασθούν κατάλληλα  σε πληθώρα σχημάτων, τα οποία είναι κατάλληλα για εφαρμογές αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και διακόσμησης (δείτε το προϊόν εδώ). Είναι μία καινοτόμα και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική επιλογή καθώς η μοναδική του όψη αναβαθμίζει τον χώρο τόσο αισθητικά   όσο  και  ενεργειακά.

Συνοψίζοντας, ο φελλός είναι ένα εξ’ ολοκλήρου οικολογικό προϊόν το οποίο λόγω των μοναδικών του ιδιοτήτων μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μία πιο βιώσιμη παραγωγή όσον αφορά τον κατασκευαστικό τομέα.

Μαθαίνοντας.. για το Fassacouche Μαθαίνοντας τεχνικές και λύσεις