Συναντώντας.. το ξυλόφουρνο

Το Μάιο του 2018, πραγματοποιήθηκε στα Τζουμέρκα η δράση «Καταφύγια», διοργάνωση της ομάδας Μπουλούκι. Η δράση αυτή, περιλάμβανε 2 παράλληλα εργαστήρια τα οποία σκοπό είχαν την εκμάθηση παραδοσιακών τεχνικών δόμησης, μέσω θεωρητικής και πρακτικής προσέγγισης. Το ένα αφορούσε το ξύλο και συγκεκριμένα τη δημιουργία ‘τζουμεριώτικου’ δεντρόσπιτου στο καταφύγιο Πραμάντων, ενώ το δεύτερο τη δόμηση παραδοσιακού ξυλόφουρνου στο καταφύγιο Μελισσουργών.

Η εταιρία μας, υποστήριξε το εργαστήριο «Διασκευάζοντας το παραδοσιακό ξυλόφουρνο», προσφέροντας τα κατάλληλα υλικά: πηλό, ασβέστη, ελαφρόπετρα και άμμο. Η δόμηση του φούρνου, ήταν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον project τόσο για τους συμμετέχοντες, οι οποίοι ήταν υπό την καθοδήγηση έμπειρων μαστόρων, όσο και για εμάς που το παρακολουθήσαμε καθώς ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαμε ως χορηγοί αλλά και προσωπικά σε τέτοιο εγχείρημα. Η γνώση που δόθηκε ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη τόσο με τις ομιλίες-διαλέξεις από έγκριτους ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους ΜΚΟ που ασχολούνται με τη φυσική δόμηση όσο και με την πρακτική εφαρμογή και δόμηση του φούρνου που έγινε από τους συμμετέχοντες και την ομάδα.

Καθώς η εμπειρία ήταν μοναδική και το αποτέλεσμα ολοκληρωμένο και επιτυχές, θα θέλαμε να μοιραστούμε περισσότερα για αυτό το έργο και να «συναντήσετε» λεπτομέρειες της δόμησης του μέσα από τη περιγραφή της ίδιας της ομάδας Μπουλούκι:

«Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου «Καταφύγια» που οργανώσαμε το Μάιο του 2018, οικοδομήθηκε ένας παραδοσιακός ξυλόφουρνος στο καταφύγιο Μελισσουργών στα Τζουμέρκα. Ο ασβέστης, ο πηλός, η χαλαζιακή άμμος και η ελαφρόπετρα σε συνδυασμό με τα συμπαγή κεραμικά τούβλα και την τοπική πέτρα αποτέλεσαν τα βασικά υλικά για το έργο. Ο πηλός χρησιμοποιήθηκε μαζί με την άμμο ως συνδετικό κονίαμα στο θόλο του φούρνου, καθώς εκεί απαιτείται αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες. Κατά το πρώτο «κάψιμο» του φούρνου, το πηλοκονίαμα ψήθηκε και δημιούργησε ένα ομοιογενές σώμα στο εσωτερικό του. Έξω από το θόλο, κατασκευάστηκε ένα στρώμα από πηλό και ελαφρόπετρα, που λόγω των θερμομονωτικών ιδιοτήτων της, δεν επιτρέπει στη θερμότητα να διαφύγει. Οι πέτρες χτίστηκαν με τη χρήση ασβεστοκονιάματος, το οποίο -εκτός της καλής εργασιμότητας που προσφέρει, αλλά και της εξαιρετικής πρόσφυσης με την πέτρα- επιτρέπει τη διαπνοή στους αρμούς και άρα την αποφυγή εγκλωβισμού της υγρασίας.»

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν συμμετέχουμε σε δράσεις, οι οποίες συμβάλλουν στην προώθηση, αναβίωση και διάσωση των παραδοσιακών τεχνικών δόμησης και συγχρόνως δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Ο ξυλόφουρνος σήμερα λειτουργεί κανονικά από τον Φώτη, υπεύθυνο του καταφυγίου!

 

Πληροφορίες για το Μπουλούκι: www.boulouki.org

Πληροφορίες για τη δράση «Καταφύγια»: https://www.boulouki.org/shelters

Άρθρο του Dalkafoukis Blog για τη δράση «Καταφύγια»: https://bit.ly/2VGR9YK