Συναντώντας.. το Αρχαίο Θέατρο Κασσώπης

Συναντώντας…. Το Αρχαίο Θέατρο Κασσώπης!

Σε χώρο κάτω από τη βορειοδυτική Κασσώπη, με θέα στη χερσόνησο της Πρέβεζας κατασκευάστηκε το 3ο αιώνα μ.Χ. το μεγάλο θέατρο της Κασσώπης. Το θέατρο αυτό είχε χωρητικότητα 2500 άτομα και σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιούνταν και ως Βουλευτήριο , δηλαδή χώρος συνεδριάσεων των ντόπιων κατοίκων. Η σκηνή του είναι ορθογώνια και πλαισιώνεται από 2 παρασκήνια. Το εντυπωσιακό που παρουσιάζεται στο συγκεκριμένο θέατρο αφορά την ορχήστρα του η οποία δεν σχηματίζει πλήρη κύκλο όπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή αλλά ένα μεγάλο ημικύκλιο.

Όπως αναφέρεται και στο άρθρο «Συναντώντας τη Πολιτιστική Διαδρομή της Ηπείρου», το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης ανήκει στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Πολιτιστική Διαδρομή της Ηπείρου» που επινοήθηκε από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Διάζωμα και υλοποιήθηκε και με τη συμβολή της Περιφέρειας της Ηπείρου. Η εταιρία μας συμμετείχε σε αυτό το πρόγραμμα, μέσω του Mind the map. Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκε στο θέατρο τρισδιάστατος απτικός χάρτης για άτομα με αναπηρία, όπως και στα υπόλοιπα θέατρα που αφορούν τη «Πολιτιστική Διαδρομή της Ηπείρου». Πιο αναλυτικά, ο χάρτης του θεάτρου της Κασσώπης περιλαμβάνει: ηχητική περιγραφή των σημείων ενδιαφέροντος σε 2 γλώσσες (Ελληνικά και Αγγλικά) καθώς και περιγραφή σε Ελληνικό και Αγγλικό Braille για τα σημεία ενδιαφέροντος του αρχαιολογικού χώρου.

Τέλος, η εταιρίας μας εκτός από τη προσθήκη του απτικού χάρτη ανέλαβε και τη προμήθεια πρώτων υλών όπως ποζολάνη, άσβεστο και αδρανή διαφόρων κοκκομετρικών διαβαθμίσεων τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στα πλαίσια του έργου «Αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Κασσώπης Α’ Φάση». Το έργο αυτό περιλαμβάνει δράσεις αποκατάστασης, αναστήλωσης και προστασίας του μνημείου καθώς και εργασίες υποδομών και διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου. Χαιρόμαστε πολύ που είμαστε σε θέση να συμβάλλουμε σε αυτό το έργο, καθώς με τη βελτίωση των υποδομών του θεάτρου θα εξασφαλιστεί αφενός η προστασία του και αφετέρου θα ενισχυθεί η επισκεψιμότητα του ως αρχαιολογικός χώρος.