Συναντώντας.. το Γεφύρι της Πλάκας

Το Γεφύρι της Πλάκας είναι ένα μονότοξο πέτρινο γεφύρι, το οποίο βρίσκεται στο χωριό Πλάκα στα Τζουμέρκα και το διαπερνά ο Άραχθος ποταμός. Κατασκευάστηκε το 1913 για να ενισχύσει τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και γι’ αυτό το λόγο έχει κηρυχθεί και προστατευμένο ιστορικό μνημείο. Είναι ίσως το μεγαλύτερο και το πιο εντυπωσιακό του είδους του σε ολόκληρη την Ήπειρο.

Το Φεβρουάριο του 2015 κατά τη διάρκεια μίας ισχυρής καταιγίδας, η οποία προκάλεσε την υπερχείλιση του ποταμού, κατέρρευσε ένα σημαντικό μέρος της κύριας καμάρας και του ανατολικού βάθρου της γέφυρας.

Μέσω της συνεργασίας των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υποδομών, Οικονομικών, της Περιφέρειας Ηπείρου, του ΕΜΠ και του ΤΕΕ, το γεφύρι αποκαταστάθηκε υποδειγματικά. Η ανακατασκευή και η αποκατάσταση της λίθινης γέφυρας, αποτελεί σπουδαίο και σημαντικό έργο καθώς είναι ένα από τα λίγα που έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως και το πρώτο που έχει γίνει στην Ελλάδα.

Η εταιρεία μας, Δαλκαφούκη Οίκος, βρέθηκε παρούσα και σε αυτό το μεγάλο έργο με την προμήθεια ποζολάνης. Οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν το 2020 και το έργο βραβεύτηκε με Europa Nostra Award το 2021 στη κατηγορία αποκατάστασης.