Διαβάζοντας.. για την Έκθεση “Βραβεία Europa Nostra 1978-2018 Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά Μνημεία”

Έκθεση “Βραβεία Europa Nostra 1978-2018 Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά Μνημεία”, 29/11/2018 – 16/12/2018

Στα πλαίσια του έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της 4ης Διεθνούς Συνδιάσκεψης με θέμα «Βυζαντινά Μνημεία και Πολιτιστική Κληρονομιά – Χάρτα Θεσσαλονίκης», η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού – Παράρτημα Θεσσαλονίκης, οργάνωσε έκθεση με θέμα την προβολή βυζαντινών μνημείων και συνόλων, των οποίων η αποκατάσταση βραβεύθηκε από την Europa Nostra. Η έκθεση αυτή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Ευτυχία Κουρκουτίδου και στο χώρο της κεντρικής εισόδου του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Η εταιρία μας , Δαλκαφούκη Οίκος, ήταν χορηγός αυτής της εκδήλωσης.

Αναλυτικότερα, η έκθεση αυτή, επιδιώκει να τονίσει τη σημασία που έχει ο βυζαντινός πολιτισμός για την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης. Στοχεύει ακόμα στην ανάδειξη του ρόλου της πολιτιστικής κληρονομιάς στην ιστορική και καλλιτεχνική γνώση και στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των λαών και επιχειρεί διάλογο για τη σημασία που έχει η ποιότητα στην προστασία, αποκατάσταση και καινοτόμο επαναχρησιμοποίησή της, ώστε να ανταποκριθεί στο ρόλο αυτό. Ως εταιρία αισθανόμαστε μεγάλη ευθύνη και τιμή για την εμπλοκή μας σε τέτοιου είδους εκθέσεις που ως στόχο έχουν την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Περιλαμβάνει 22 συνολικά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, καθώς και μνημεία που παρουσιάζουν συγγένειες με την βυζαντινή τέχνη και αρχιτεκτονική, ως τεκμήρια της ακτινοβολίας του βυζαντινού πολιτισμού σε ένα μεγάλο γεωγραφικό χώρο. Από αυτά, τα 12 βρίσκονται στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα δύο στη Θεσσαλονίκη, και τα υπόλοιπα στον Βαλκανικό, στον Ευρωπαϊκό χώρο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Europa Nostra, έχει ενταχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στις εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχοντας λάβει το σχετικό σήμα, και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Ευχαριστούμε από καρδιάς την Ελληνική Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για την άψογη συνεργασία!