Διαβάζοντας.. για τη δράση “Καταφύγια”

Η ομάδα Μπουλούκι, περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, παρουσιάζει την εκπαιδευτική δράση “Καταφύγια”, 2 παράλληλα εργαστήρια, έξι ημέρες πρακτικής, θεωρίας και πειραματισμού, στην ορεινή περιοχή των Τζουμερκών. Συγκεκριμένα τα 2 παράλληλα εργαστήρια που διοργανώνονται είναι το «Διασκευάζοντας το παραδοσιακό ξυλόφουρνο» στο καταφύφιο Μελισσουργών και το «Συστήνωντας το ‘τζουμεριώτικο’ δεντρόσπιτο» στο καταφύγιο Πραμάντων και θα πραγματοποιηθούν 1 με 6 Μάϊου. Η ομάδα Μπουλούκι, είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία πέντε νέων αρχιτεκτόνων- μηχανικών με αντικείμενο τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης.

Η εταιρία μας εκτός από τη συμμετοχή μας, υποστηρίζουμε και ως χορηγοί τη δράση “Καταφύγια” και συγκεκριμένα το εργαστήριο «Διασκευάζοντας το παραδοσιακό ξυλόφουρνο», προσφέροντας κατάλληλα υλικά. Το εργαστήριο στο οποίο θα συμμετάσχουμε, θα πραγματοποιηθεί με σκοπό τη μαθητεία στο ξύλο , τη πέτρα και το πηλό, υπό τη καθοδήγηση έμπειρων μαστόρων και στα οποία θα συμμετάσχουν συνολικά 28 νέοι μηχανικοί, φοιτητές και άνθρωποι του χώρου της κατασκευής ευρύτερα. Επιπλέον, τη πρακτική εκπαίδευση θα συνοδεύουν ομιλίες- διαλέξεις ανοιχτές στο κοινό, από έγκριτους ακαδημαϊκούς μεταξύ των οποίων οι Μ. Αρακαδάκη από το ΑΠΘ και η Ε. Τσακανίκα από το ΕΜΠ. Πιο αναλυτικά, η θεματική του εργαστήριου,  αφορά στην κατασκευή ενός παραδοσιακού ξυλόφουρνου, ο οποίος θα κατασκευαστεί εξολοκλήρου με παραδοσιακά και φυσικά υλικά, όπως ο πηλός, η χαλαζιακή άμμος, η ελαφρόπετρα και ο ασβέστης. εργαστήριο

Το Μπουλούκι το καλοκαίρι του 2018 , πραγματοποίησε το 1ο εργαστήριο πέτρινης δόμησης στη Πλάκα Τζουμέρκων, σε συνεργασία με το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων και το Μετσόβιο κέντρο διεπιστημονικής Έρευνας του ΕΜΠ, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου, το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία και ευρεία αποδοχή.

Όπως οι ίδιοι αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους, https://www.boulouki.org/ , η ομάδα τους ονομάζεται Μπουλούκι, καθώς είναι μια λέξη που αναφέρεται στα σινάφια των μαστόρων που μετακινούνταν από τόπο σε τόπο σε αναζήτηση εργασίας, διαδίδοντας τις παραδοσιακές μορφές και βαθαίνοντας τη γνώση τους. Ασχολούνται με τη μελέτη των παραδοσιακών τεχνικών δόμησης, τα ζητήματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, της ανανέωσης και ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος, καθώς και την κριτική διερεύνηση των στρατηγικών που εκδιπλώνονται στα εν λόγω πεδία. οι δράσεις τους, περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή έρευνας, τη διοργάνωση εργαστηρίων, συνεδρίων και ευρύτερων δράσεων, την προώθηση έργων, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες και τους φορείς τους.

Νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά και τιμή όταν συμμετέχουμε και στηρίζουμε τέτοιου είδους δράσεις , οι οποίες συμβάλλουν στη προώθηση, αναβίωση και διάσωση των παλιών παραδοσιακών τεχνικών δόμησης!

Βρείτε πληροφορίες εδώ: https://boulouki.org/en/2019/02/25/καταφύγια-2/