Διαβάζοντας.. για το Capacity Building Days 2019

Capacity Building Days 2019 – Μια εξαιρετική διοργάνωση και πρωτοβουλία της Europa Nostra, Erfgoed Brabant, Erfgoed Gelderland σε συνεργασία με Ολλανδικούς και Ελληνικούς συνεργαζόμενους οργανισμούς, το Provinces Gelderland and Noord-Brabant. Νέοι επαγγελματίες (ηλικίες 18-32) στο χώρο του πολιτισμού από όλη την Ευρώπη και εκτός αυτής, συγκεντρώθηκαν 17-20 Ιουνίου στην Αθήνα με σκοπό την διαπεριφερειακή / διακοινοτική ανταλλαγή απόψεων και τρόπων να αυξήσουμε τις ευκαιρίες των νέων ατόμων στο Ευρωπαϊκό πολιτιστικό πεδίο και να ενδυναμώσουμε τη δημιουργία ενός δικτύου νέων επιστημόνων, μαθητών και εθελοντών.

Το πρόγραμμα περιείχε επιμέρους ομάδες εργασίες με τα ακόλουθα θέματα:

● Urban or rural heritage-led revitalisation
● Heritage & civic activism
● Social inclusion through heritage management
● Contested Heritage

Κάθε ομάδα δούλεψε με προσοχή και συνοχή για 2 συνεχόμενες ημέρες, εμπλουτίζοντας το διάλογο με case studies, debate sessions και επί τόπου επισκέψεις σε σημεία ενδιαφέροντος.

Η δική μας εμπειρία από το πρόγραμμα περιγράφεται μέσω της Ιωάννας Μικρού, η οποία συμμετείχε στο Capacity Building Days 2019. Η ίδια αναφέρει πως η οργάνωση ήταν υψηλής ποιότητας, η απόδοση και η γνώση των συμμετεχόντων εξαιρετική όπως επίσης και η διάθεση όλων για εποικοδομητική συζήτηση μέσω των προσεκτικά σχεδιασμένων συνεδριών.

Η Ιωάννα συμμετείχε στην ομάδα “Contested Heritage”, στην οποία εξερευνήθηκε εις βάθος η έννοια του όρου, οι διαφορετικές πτυχές του και τι συμπεριλαμβάνει σχετικά με υλική και άυλη κληρονομιά. Highlight του προγράμματος για την ομάδα του “Contested Heritage” ήταν η επίσκεψη των συμμετεχόντων στο Κτήμα Τατόι από τον κύριο Κώστα Σταματόπουλο, με χρόνια επιστημονική έρευνα επάνω στα βασιλικά κτήματα. Οι συμμετέχοντες είχανε τη τύχη να παρακολουθήσουν τον κύριο Σταματόπουλο να αναβιώνει μπροστά στα μάτια τους ιστορίες από, όλες τις φάσεις του κτήματος, κτίρια που έχουν καταρρεύσει και ιστορικές στιγμές που έχουν χαραχθεί στους τοίχους των βασιλικών κτισμάτων. Η φύση του κτήματος είναι ακόμη ζωντανή, καθώς παρουσιάζει έντονη χλωρίδα και πανίδα.

 

To conclusion session, πλαισιώθηκε από άτομα του Board & Council της Europa Nostra, και ήταν η τέλεια ευκαιρία να συζητηθούν ζητήματα μεταξύ της νέας και παλαιότερης γενιάς μέσα από τα πορίσματα που έβγαλε κάθε ομάδα.